Noi masuri de siguranta pentru pacient in cazul interventilor chirurgicale
Ministerul Sanatatii va introduce un protocol privind masurile de siguranta ale pacientului atunci cand acesta este supus unei interventii chirurgicale, a anuntat marti, 23 aprilie, secretarul de stat Adrian Pana.
"In momentul de fata lucram la un protocol si care se refera la proceduri de siguranta pacientului atunci cand au loc interventii chirurgicale. Protocolul este aplicat la Spitalul Filantropia", a declarat secretarul de stat. Potrivit acestuia, modelul protocolului este elaborat de OMS si este aplicat in mai multe tari europene.
In urmatoarele 2-3 saptamani, protocolul va fi prezentat pe site-ul institutiei.
Delaratiile secretarului de stat au fost facute cu ocazie semnarii de catre ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a unui protocol cu reprezentantii pacientilor pentru elaborarea si implementarea unei Strategii Nationale privind combaterea hepatitei C.
Potrivit specialistilor, in prezent, principalele cai de transmitere a hepatitei C sunt percutane (85%, potrivit studiului prof Mircea gricorescut, citat in Cartea Alba a Hepatiei C). Dintre acestea cei mai frecventi factori de risc au fost interventiile stomatologice, procedurile chirurgicale, transfuziile de sange si serviciile cosmetice.
"Pentru manichiura, pedichiura si tot ce inseamna proceduri ce implica obiecte taioase putem face doar monitorizarea actiunilor de control. Este important ca populatia sa fie constienta de riscurile la care se expune si sa ceara sa vada daca briciul este steril sau la cosmetica daca ustensilele sunt sterilizate. La medic acest lucru poate fi usor verificat, deoarece el desigileaza instrumentarul, seringa in fata pacientului", a precizat secretarul de stat Pana.
In interventia sa, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a sustinut ca organismele de control ale institutiei nu sunt foarte active si de aceea va reinfiinta Inspectia Sanitara de Stat.
Sursa: PaginaMedicala.ro