Imprimare

Peste 1.100 de cazuri de melanom malign in Romania, depistate in 2012

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Societatea Romana de Cancer si societatile studentilor medicinisti au lansat miercuri, 24 aprilie, campania "Un viitor fara pata!", avand drept scop informarea si educarea publicului tanar cu privire la riscurile melanomului malign.

Romania se afla printre tarile cu incidenta scazuta in Europa a melanomului malign, cu o rata de 4,5 la suta de mii de persoane. Rata incidentei in Europa este de 11,1 la suta de mii de persoane.

In Romania incidenta mai mare a acestei afectiuni se inregistreaza la barbati - 4,7 la suta de mii, in timp ce la femei este de 4,4 la suta de mii. Anul trecut au fost depistate in Romania 1.121 de cazuri de melanom malign.

Aproape o treime din cei diagnosticati mor anual. Astfel, in 2012 s-au inregistrat 364 de decese - 189 la barbati si 175 la femei.

"Prin campania 'Un viitor fara pata!' vrem sa ne adresam in special tinerilor, persoanele cele mai afectate de melanom. in perioada mai-iunie vom organiza actiuni speciale in toate centrele universitare importante din tara cu ajutorul studentilor de medicina, prin care vom incerca sa-i invatam pe tineri sa recunoasca semnele melanomului si sa mearga la medic", a spus Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, potrivit Agerpres.

Incidenta melanomului avansat a crescut de peste doua ori in ultimii 30 de ani in Europa, a subliniat cu prilejul lansarii campaniei prof. dr. Rodica Cosgarea, presedintele Societatii Romane de Dermato-Oncologie, subliniind ca afectiunea este o forma de boala care omoara foarte repede.

"Este o tumora la nivelul pielii, particularitatea ei este ca metastateaza foarte repede inainte de a fi depistata", a explicat medicul. In aproximativ jumatate din cazuri ea apare pe o regiune preexistenta de tipul nevi, alunite.

Prof. dr. Rodica Cosgarea a insistat asupra prezentarii la medicul de specialitate la cea mai mica modificare care apare pe piele.

Intre factorii de risc externi se numara expunerea la soare si ultraviolete artificiale, la solar. Cele mai expuse zone la soare - fata, dosul mainii, antebratele, picioarele - sunt mai in pericol. Medicul spune ca din pacate se ajunge tarziu la medic si din aceasta cauza intervine decesul.

Intre factorii de risc se numara si arsurile solare avute. Daca au fost peste cinci arsuri, riscul se dubleaza. Un alt factor de risc este tipul de piele. Pielea deschisa este mai predispusa la o astfel de afectiune, dar si numarul mare de nevi sau alunite, de peste 50.

Prof. dr. Rodica Cosgarea recomanda o autoexaminare atenta a pielii, a modificarii alunitelor si orice schimbare observata ar trebui sa ii determine pe oameni sa mearga la medic pentru dermatoscopie si examen clinic.

Melanomul este responsabil de numai 4% din toate cancerele cutanate, dar provoaca 80% dintre decesele cauzate de cancerul cutanat, desi este curabil in cazul in care este detectat la timp. Multi pacienti au o evolutie nefavorabila din cauza diagnosticarii tardive. Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat in 98 % din cazuri.
Zonele cu risc ridicat sunt fata, gatul, umerii si extremitatile.

Potrivit prof. dr. Rodica Cosgarea, cremele protectoare impotriva efectelor nocive ale ultravioletelor asigura o protectie de aproximativ 70% . Trebuie retinut ca ungerea cu astfel de creme nu asigura protectie toata ziua, decat pe perioada expunerii la soare si de aceea trebuie avuta atentie.

La randul sau, dr. Dan Jinga, seful Departamentului Oncologie de la Spitalul Universitar Bucuresti, a punctat ca prognosticul acestei afectiuni este extrem de rezervat pentru melanoamele nerezecabile din stagiile trei si patru.

Reprezentantul medicinistilor din Bucuresti, Laurentiu Stratan, a anuntat ca pe 25 mai, cand va avea loc simularea de admitere la medicina, cu ajutorul dermatoscopului viitorilor candidati la medicina li se va explica ce inseamna un nev pigmentar si la ce riscuri poate sa duca.

In legatura cu tratamentele acestei afectiuni, Cezar Irimia a punctat ca accesul la noile terapii in Romania este zero si in aceasta situatie degeaba avem specialisti si se diagnosticheaza boala daca accesul la tratament nu este asigurat.

Dr. Dan Jinga a facut referire la faptul ca in ultimii ani 15% dintre cei care aveau melanom au putut fi inrolati in studii clinice desfasurate in tara, in felul acesta avand acces la cele mai noi medicamente.

Acesta a atras atentia ca la cabinetele de solar ar trebui sa se puna la vedere informatii corecte cu riscurile la expunere la ultraviolete.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Peste-1.100-de-cazuri-de-melanom-malign-in-Romania_-depistate-in-2012_18700/

lauff lautf laurf