UPDATE: Societatea de Pediatrie sustine introducerea vaccinarii pneumococice in calendarul national de vaccinare
Societatea Romana de Pediatrie saluta decizia Ministerului Sanatatii de a adopta noi masuri de protectie si imbunatatire a sanatatii copiilor din Romania, prin introducerea vaccinarii pneumococice conjugate in schema nationala de imunizare.
Datorita acestei decizii, copiii din Romania vor beneficia de protectie sporita impotriva bolilor pneumococice, care reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale mortalitatii infantile in lume.
Vaccinarea pneumococica asigura protectia impotriva unor boli deosebit de grave,dar previne si suferinta de zi cu zi provocata de afectiuni precum sinuzita sau otita medie acuta, una dintre cele mai dureroase si frecvente boli ale copilariei.
Planul Ministerului Sanatatii anuntat saptamana aceasta sustine astfel informatiile cuprinse in “Recomandarile de vaccinare in pediatrie”, primul ghid de profilaxie a bolilor infectioase la copii, adresat cadrelor medicale, realizat de Societatea Romanade Pediatrie in iunie 2013.
“Pediatria are ca obiectiv primordial prevenirea unor boli grave cu raspandire larga in populatia 0-18 ani. Decizia Ministerului Sanatatii privind extinderea programului national de vaccinare este salutara in acest context, mai ales, avand in vedere dificultatile bugetare din etapa actuala”, a declarat dl. Prof. Dr Marin Burlea, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.
Societatea Romana de Pediatrie informeaza ca in Romania sunt disponibile doua tipuri de vaccin pneumococic conjugat. De la lansarea vaccinurilor, cateva zeci de mii de copii au fost imunizati impotriva pneumococului, dar costurile au fost suportate de parinti.
Prin extinderea calendarului de imunizare, Romania se aliniaza practicilor medicale din Uniunea Europeana, unde majoritatea tarilor au inclus vaccinarea pneumococica in calendarul national de imunizare.
In anul 2011, vaccinarea pneumococica era introdusa deja in schemele nationale a 72 de tari din lume, printre care: Bulgaria, Ungaria, Italia, Marea Britanie, Canada, Statele Unite ale Americii, Australia etc.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinarea impotriva bolilor pneumococice a devenit cu atat mai importanta, cu cat rezistenta bacteriei Streptococcus pneumoniae la antibiotice a crescut ingrijorator.
Studiile indica o rezistenta a bacteriei la penicilina de pana la 60%, in 1999. De asemenea, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile pneumococice reprezinta o problema majorade sanatate la nivel international.
Potrivit informatiilor din lucrarea “Recomandari de Vaccinare in Pediatrie”, primul ghid practic de profilaxie a bolilor infectioase pediatrice din Romania, adresat cadrelor medicale si care a fost lansat in 2012 de catre Societatea Romana de Pediatrie, vaccinurile pneumococice conjugate sunt indicate pentru imunizarea copiilo intre 2 si 59 luni.
Schema de vaccinare este stabilita in functie de varsta si de acoperirea vaccinala probabila.
• Copiii pana la 6 luni beneficiaza de o schema primara de 3 doze administrate la 2, 4 ,6 luni, urmata de o doza de rapel la 12-15 luni.
- prima doza poate fi administrata de la varsta de 6 saptamani.
- vaccinul poate fi administrat concomitent cu vaccinarile de rutina din copilarie, in locuri de injectare diferite. Intervalul minim dintre dozele din schema primara este de 4 saptamani.(1,18,19)
• Prematurii sunt considerati grup de risc pentru bolile pneumococice, de aceea vaccinarea lor nu ar trebui amanata.(1,18). Schema de vaccinare pentru aceasta categorie este similara cu a nou-nascutilor la termen si detaliata mai jos.
• Sugarilor nascuti dupa o perioada de gestatie de 27-36 saptamani, nou-nascuti prematur, seria recomandata de imunizare consta in patru doze, a cate 0,5 ml fi ecare. Imunizarea primara consta in administrarea a trei doze, cu prima doza indicata la varsta de 2 luni, cu un interval de cel putin 1 luna intre doze. Se recomanda administrarea unei doze de rapel la cel putin 6 luni dupa ulti ma doza din schema initiala.(18)
• Schema de vaccinare primara cu doua doze:
-alternativ, cand vaccinul este administrat in cadrul unui program de rutina de imunizare a sugarilor, se poate administra o serie de trei doze, a cate 0,5 ml fi ecare. Prima doza poate fi administrata incepand cu varsta de 2 luni, cu administrarea celei de-a doua doze 2 luni mai tarziu. Se recomanda administrarea unei doze de rapel la cel putin 6 luni dupa ulti ma doza din schema initiala.(18,19)
• Copiilor cu varsta intre 7-11 luni li se administreaza o schema primara cu 2 doze, separate de cel putin 4 saptamani, urmata de o doza de rapel in cel de-al doilea an de viata(18,19) sau la minimum 2 luni de la schema primara (18).
Sursa: PaginaMedicala.ro