Imprimare

MS: recomandari pentru a evita intepatura de capusa

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Specialistii de sanatate publica atentioneaza ca a crescut numarul de persoane care s-au adresat, in ultima saptamana, serviciilor medicale pentru intepaturi cu capuse, se arata intr-o informare a Ministerului Sanatatii.

Specialistii de la INSP recomanda evitarea, pe cat posibil, a zonelor infestate cu capuse.

"Daca totusi iesim in parc sau in spatii deschise, este bine sa purtam haine de culori deschise care sa protejeze bratele si picioarele. Culoarea deschisa ajuta prin contrast la identificarea usoara a capuselor. Se recomanda, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi. Se recomanda purtarea de tricouri, bluze sau camasi cu maneci lungi. Este indicat ca incaltamintea sa nu fie prevazuta cu decupaje", spun specialistii.

Se recomanda aplicarea repetata la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamida) pe pielea expusa (maini, brate, antebrate, ceafa) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, mansete, ciorapi si pe maneci.

In cazul unei activitati lucrative sau recreative intr-o zona cu risc (cu animale care pot fi parazitate de capuse si cu arbusti si vegetatie bogata) se recomanda examinarea la cateva ore a intregii suprafete a corpului, fara a neglija zonele cu par, pentru a observa capuse atasate de piele sau par. Capusele se pot atasa si fixa oriunde pentru a se hrani cu sange, fara a provoca disconfort la atasarea de piele sau in timpul hranirii.

"Pentru indepartarea capuselor este recomandat sa va prezentati la un cabinet medical", avertizeaza specialistii.

Capusele se scot imediat, fara intarziere, evitand strivirea acestora. De regula capusele sunt foarte mici, fiind in stadiul de larva sau de nimfa.

Capusele se scot prin tractiune usoara si continua cu o penseta aplicata cat mai aproape de piele, astfel incat sa se evite ramanerea de parti ale aparatului bucal al capusei in piele. Cand se indeparteaza capusele de pe om sau de pe animal se vor proteja mainile cu manusi, ori cu parti din imbracaminte, cu o panza sau tifon. Spalati imediat zona afectata dupa extragerea capusei cu apa si sapun si dezinfectati zona cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica si un unguent cu antibiotic cu spectru larg.

In cazul aparitiei unei pete sau induratii de culoare rosie de peste 5 centimetri diametru, care se extinde in inele concentrice, cu stare de rau, dureri musculare, febra, dureri de cap, senzatie de ceafa si gat intepenit, dureri la nivelul articulatiilor trebuie sa va adresati imediat medicului.

O atentie deosebita trebuie acordata si pentru imbracaminte si incaltaminte atunci cand s-au identificat capuse. Dezinsectia imbracamintei, inmuierea, spalarea si uscarea rufelor trebuie sa se faca cu mare atentie.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS_-recomandari-pentru-a-evita-intepatura-de-capusa_18707/

lauff lautf laurf