Imprimare

MS: Citostatice, printre care si Viblastina, vor fi distribuite centrelor de onco-hematologie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In depozitele Unifarm au intrat, pe 25 aprilie, 730 de fiole de Vinblastina, ce vor fi distribuite centrelor de onco-hematologie, a anuntat ministrul Eugen Nicolaescu.

"Dupa 2 ani de absenta (de pe piata romaneasca, n.r.) au intrat la Unifarm 730 de fiole de Vinblastina", a anunta ministrul sanatatii.  Saptamana viitoare vor intra inca 270 de fiole, astfel incat pana la sfarsitul lunii mai acest medicament sa nu mai lipseasca pacientilor. La sfarsitul lunii mai, producatorii o sa aprovizioneze permanent piata, "asa cum si-au luat angajamentul".

De asemenea, a ajuns in tara o cantitate de Purinethol necesara pentru 3 luni, iar saptamana viitoare (29aprilie-3 mai) mai vine un transport din acest medicament care va acoperi necesarul pentru inca 3 luni.

Dupa 4-6 mai vor intra in tara cantitati suficiente de Alkeran, Leukeran si Busulfan, a mai anuntat ministrul.

Referitor la situatia din radioterapie, ministrul sanatatii a spus ca intentioneaza demararea unui program de investitii ce se va desfasura pe 2 ani.

La inceputul lunii aprilie, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat suspendarea pana la sfarsitul anului a activitatilor de export paralel pentru medicamentele oncologice monitorizate, postate pe site-ul ministerului.

Decizia a fost luata pentru a preveni discontinuitati in asigurarea tratamentelor pentru bolnavii de cancer.

„Programul de oncologie este una dintre prioritatile noastre, dar corectitudinea ii deranjeaza pe unii si atunci ne intalnim cu mai multe obstacole decat in mod normal. Am dovedit transparenta, sinceritate, am infruntat greutatile in reformarea sistemului”, a declarat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu intr-o conferinta de presa.

De asemenea, Ministerul Sanatatii va monitoriza, zilnic, consumul stocurilor de medicamente la nivelul spitalelor.

Ministrul a subliniat faptul ca Unifarm SA a demarat, imediat dupa primirea celor 800.000 de euro de la Guvern, proceduri de achizitie in regim de urgenta pentru achizitionarea acestor produse deficitare. In plus, conform Contractului Cadru si a Hotararii de Guvern privind Programele Nationale de Sanatate, ministrul sanatatii a spus ca toate medicamentele care au pretul cel mai mic si pentru care pacientul nu plateste nimic, trebuie sa fie asigurate in procent de minim 50% din necesarul pietei de catre producator.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS_-Citostatice_-printre-care-si-Viblastina_-vor-fi-distribuite-centrelor-de-onco-hematologie_18709/

lauff lautf laurf