Imprimare

Protocol de colaborare intre MS si doua asociatii de pacienti, UNOPA si COPAC

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu a semnat, pe 25 aprilie, un protocol de colaborare cu Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) si Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) privind „Mecanismul de colaborare si consultare in politicile ce privesc pacientul”.

Cu acest prilej, ministrul a anuntat ca in acesta saptamana grupurile de lucru formate din reprezentantii MS si cei ai pacientilor au inceput sa lucreze.

Prin acest mecanism se stabilesc actiuni concrete in vederea asigurarii unei comunicari reciproce constructive, a participarii active a partilor la dezbaterea politicilor din sistemul sanitar, a implicarii asociatiilor de pacienti din Romania in procesele de dezbatere a politicilor de sanatate, a identificarii unor probleme din domeniul asigurarii serviciilor de sanatate si gasirea mijloacelor optime pentru inlaturarea, ameliorarea acestora ori, dupa caz, pentru diminuarea efectelor negative ale problemelor identificate.

“Avem speranta ca acest mecanism de consultare va constitui piatra de temelie a unui dialog permanent, real si constructiv axat pe problemele pacientilor din Romania. In actualul context de reforma din sistemul de sanatate, comunicarea si consultarea intre autoritati si asociatiile de pacienti trebuie sa fie mai prezente ca oricand in definirea politicilor care privesc pacientul”, a declarat Gheorghe Tache, presedintele COPAC.

Astfel, vor exista intalniri periodice cel putin trimestrial intre reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai asociatiilor de pacienti.

Protocolul are efecte si in teritoriu, prin organizarea de intalniri periodice intre reprezentantii Ministerului Sanatatii de la nivel judetean (Directiile de Sanatate Publica, alte institutii aflate in subordinea Ministerului Sanatatii) si cei ai asociatiilor de pacienti locale interesate.

De asemenea, in cadrul colaborarii se prevede acordarea de sprijin reciproc in vederea initierii si implementarii unor proiecte, activitati, evenimente pe care partile vor decide sa le deruleze in comun si promovarea in comun a unor actiuni de sensibilizare/constientizare a opiniei publice ori a autoritatilor publice cu atributii de decizie in domeniul sanitar cu privire la aspecte legate de drepturile pacientilor, educatie pentru sanatate, screening si prevenire.

Gheorghe Tache considera Protocolul semnat drept un "document cu valoare practica", axat pe actiuni preventive.

Acest parteneriat este realizat in cadrul proiectului „Mecanisme de consultare intre autoritati si asociatiile de pacienti”, proiect cofinantat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013, codul SMIS al proiectului 40511.

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) s-a infiintat in anul 2008, este o organizatie de pacienti care lupta pentru promovarea si apararea drepturilor pacientilor, reunind in randurile ei 12 organizatii nationale ale pacientilor cu afectiuni cronice: Uniunea Nationala a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Societatea de Scleroza Multipla din Romania, Asociatia Transplantatilor din Romania, Alianta Nationala de Boli Rare, Asociatia Romana de Hemofilie, Asociatia Persoanelor cu Talasemie Majora din Romania, Asociatia Antiparkinson, Asociatia Pacientilor cu Tuberculoza MDR, Asociatia Romana de Cancere Rare, Asociatia Praeder Willi, Fundatia Baylor Marea Neagra, Asociatia Pacientilor Oncologici din Romania.

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Protocol-de-colaborare-intre-MS-si-doua-asociatii-de-pacienti_-UNOPA-si-COPAC_18712/

lauff lautf laurf