Imprimare

O treime dintre locuitorii Republicii Belarus sufera din cauza catastrofei de la Cernobal

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Circa o treime din populatia Belarusului sufera in prezent de afectiuni ale glandei tiroide ca urmare a catastrofei nucleare de la Cernobal, a anuntat vineri Ministerul Sanatatii din aceasta tara, chiar in ziua in care se marcheaza 27 de ani de la respectivul accident nuclear, consemneaza agentia EFE, preluata de Agerpres.

Aproape intreaga populatie a Belarusului a fost afectata intr-o masura mai mica sau mai mare de catastrofa din anul 1986, unii experti considerand ca aceasta tara, pe atunci republica sovietica, a fost chiar mai grav afectata decat Ucraina, unde s-a produs explozia.

Si in ziua de azi medicii belarusi observa ca in randul populatiei persista asa-numitul "sindrom Cernobal", caracterizat prin stari de anxietate generate de frica de radiatii si prin numarul mare de cazuri de cancer.

Cei mai multi dintre locuitorii zonelor cu grad mare de contaminare sufera de anxietate si stres post-traumatic, in timp ce unul din doi tineri belarusi cu varste cuprinse intre 19 si 25 de ani se tem de radiatii.

Procentul celor care manifesta aceasta fobie scade pe masura inaintarii in varsta, semn ca cei cu varste mai inaintate sunt mai obisnuiti cu viata in conditii grele.

In fiecare an, intre 250 si 300 de copii sunt diagnosticati cu afectiuni oncologice, leucemia fiind cea mai frecventa.

Potrivit datelor oficiale, explozia survenita in dimineata zilei de 26 aprilie la al patrulea reactor al centralei nucleare de la Cernobal a degajat in atmosfera material radioactiv echivalent cu 500 de bombe atomice de puterea celei lansate la Hiroshima.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/O-treime-dintre-locuitorii-Republicii-Belarus-sufera-din-cauza-catastrofei-de-la-Cernobal_18715/

lauff lautf laurf