Imprimare

Bolile profesionale fac peste 2 milioane de victime in fiecare an

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In fiecare an peste doua milioane de persoane isi pierd viata in intreaga lume din cauza bolilor profesionale, de sase ori mai multe decat in cazul accidentelor de munca, avertizeaza Organizatia Internationala a Muncii (OIM) intr-un raport publicat vineri cu ocazia Zilei Mondiale a Securitatii si Sanatatii in Munca, relateaza agentia EFE, preluata de Agerpres.

Raportul intitulat "Prevenirea bolilor profesionale" semnaleaza ca 2,34 milioane de oameni mor anual din cauze generate de locul de munca, dintre acestia 2,02 milioane pierzandu-si viata in urma bolilor profesionale. De asemenea, tot in fiecare an, se inregistreaza 160 de milioane de cazuri de boli care nu sunt mortale, provocate tot de exercitarea profesiei.

Astfel, in SUA, statisticile in domeniu au consemnat pentru anul 2011 un numar de 207.500 de cazuri de boli profesionale nemortale, cele mai frecvente fiind afectiuni ale pielii, pierderea auzului din cauza zgomotului si bolile respiratorii.

OIM considera boli profesionale acele afectiuni cauzate de agenti chimici, fizici si biologici, bolile respiratorii si de piele, traumatismele sistemului osteo-muscular si cancerul indus de activitatea de la locul de munca.

Directorul OIT, Guy Ryder, avertizeaza ca "bolile relativ noi, recunoscute ca boli profesionale in anul 2010, cum ar fi traumatismele psihologice si ale sistemului osteo-muscular, au devenit tot mai frecvente".

El a lansat un apel pentru adoptarea de masuri de prevenire a afectiunilor profesionale, pentru ca "prevenirea este mai eficienta si mai putin costisitoare decat tratamentul si reabilitarea", fiind nevoie si de "stabilirea unor obiective precise de securitate si sanatate in munca, o foaie de parcurs si, lucrul cel mai important, de actiune".

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Bolile-profesionale-fac-peste-2-milioane-de-victime-in-fiecare-an_18714/

lauff lautf laurf