Un implant cerebral ar putea scadea tendinta de a manca mult
Creierul nu pare cel mai evident loc unde ar trebui cautate solutii de tratament impotriva obezitatii, insa conform unui grup de oameni de stiinta, implantarea unui dispozitiv care sa stimuleze o anumita regiune cerebrala poate stopa tendinta de a manca prea mult, informeaza LiveScience.com, preluat de Agerpres.
Noul studiu, bazat pe experimente desfasurate pe cobai obezi, a ajuns la concluzia ca procedeul denumit DBS (deep brain stimulation - stimulare profunda a creierului) care implica implantarea unui dispozitiv care transmite impulsuri electrice precise in creier, reduce tendinta de a manca prea mult.
"Odata replicat in experimente pe voluntari umani, procedeul DBS s-ar putea dovedi rapid tratamentul de care au nevoie oamenii care sufera de obezitate", crede coordonatorul acestui studiu, Casey Halpern, neurochirurg la scoala de Medicina Perelman a Universitatii din Pennsylvania.
"La inceput ideea de a folosi implanturi pe creier pentru a lupta impotriva obezitatii parea destul de deplasata", sustine si Tracy Bale, profesor asociat la aceeasi universitate. "Am avut o lunga discutie pe acest subiect si-mi aduc aminte ca am obiectat intreband cine Dumnezeu se va opera pe creier ca sa scape de obezitate?", a declarat ea pentru LiveScience.
Cercetatorii au tintit insa o parte a creierului denumita nucleus accumbens, o mica structura din centrul cerebral legat de recompensa despre care deja se stie ca joaca un rol important in comportamentele adictive.
"Lucrurile care ii imping pe oameni sa manance prea mult tin de sistemul de recompensa", explica Bale. "Astfel, spre exemplu, daca cineva este foarte stresat, sau daca a avut o zi mai proasta, ar putea sa aleaga sa se recompenseze prin mancare".
In cadrul experimentelor soarecii au primit acces nelimitat la o hrana saraca in calorii, pentru ca o data pe zi , timp de o ora, sa primeasca hrana grasa. "soarecii sunt la fel ca oamenii si adora hrana grasa", sustine Bale.
"In doua zile cobaii au invatat ca aceasta hrana grasa nu le este lasata la discretie, asa ca au inceput sa manance cat de mult puteau", a explicat ea.
Dupa ce s-a aplicat procedura DBS, soarecii au inceput sa manance in mod semnificativ mai putin din hrana grasa, prin comparatie cu soarecii care nu au fost supusi acestei proceduri. in plus, soarecii tratati astfel nu au incercat sa compenseze deficitul caloric prin consumul unei cantitati mai mari din hrana saraca in calorii.
Dupa cateva zile de stimulare constanta, dispozitivele au fost oprite, iar soarecii si-au reluat vechile tendinte de hranire.
Daca sistemul DBS ar ajunge sa fie folosit pe oameni, el ar fi pornit in continuu, iar intensitatea impulsurilor electrice ar fi ajustata in functie de nevoia fiecarui pacient.
Acest tip de tratament ar putea fi o alternativa la riscantele interventii chirurgicale bariatrice, si ar putea fi mai eficient decat optiunile farmaceutice existente.
Operatia pe creier "suna intimidant, dar rata de mortalitate este cu mult mai mica", a explicat ea. "Iar aceasta metoda de tratament ar putea fi rezervata pacientilor care nu raspund la medicamente. Multe companii farmaceutice incearca sa lupte impotriva obezitatii prin suprimarea senzatiei de foame a oamenilor, dar aceasta abordare este gresita. Oamenii nu mananca prea mult pentru ca le este foame. Ei mananca pentru ca alimentele au gust bun si ajung sa se simta mai bine dupa aceea. Acest nou tratament actioneaza direct asupra sistemului de recompensa din creier", a subliniat ea.
Sistemul DBS este folosit deja pentru a reduce tremorul pacientilor care sufera de Parkinson, iar oamenii de stiinta ii studiaza efectele si in cazul sindromului obsesiv-compulsiv si al depresiilor.
Sursa: PaginaMedicala.ro