Imprimare

Zilele Educatiei Medicale, la UMF Bucuresti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Departamentul de Educatie Medicala al Societatii Studentilor in Medicina din Bucuresti a organizat in perioada 15 aprilie - 26 aprilie 2013, cea de-a VI- a editie a "Zilelor Educatiei Medicale", proiect national care isi propune la fiecare editie sa orienteze studentii medicinisti in plan profesional prin intermediul unor evenimente stiintifice.

Evenimentul s-a desfasurat la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, unde a reunit un numar foarte mare de studenti ai Facultatii de Medicina din Bucuresti, dar si studenti de la facultatile cu profil biomedical.

Zilele Educatiei Medicale a abordat anul acesta conferinte si workshop-uri stiintifice, precum: “Conferinta de Orientare Postuniversitara” adresata studentilor din anii terminali, moderata de prof. dr. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenta pentru copii “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, „Targul Laboratoarelor de Cercetare”, prezentat de prof. dr. Dragos Vinereanu, prorector UMF “Carol Davila”, conferinta “Baze anatomice in mecanismul somnului”, sustinuta de conf. unif. dr. Florin Filipoiu, seful catedrei de Anatomie din cadrul UMF “Carol Davila”, workshop-ul “How to present a scientific paper”, prezentat de conf. dr. Laurentiu Belusica, catedra de Chirurgie Generala UMF “Carol Davila” si conferinta interactiva “Abordarea psihologica a pacientului”, sustinuta de psiholog Simona Vladica, director general Sanatatea Media Group.

Prof. dr. Dan Mircea Enescu, moderatorul conferintei de “Orientare Postuniversitara”, este de parere ca: “Atat studentii din toti anii de studiu cat si formatorii trebuie sa inteleaga importanta si responsabilitatile pe care le au atunci cand vine vorba de alegerea celui mai bun mijloc de a-si croi viitorul profesional. Totul se bazeaza pe propria lor putere de decizie. La sfarsitul parcursului de studiu universitar si postuniversitar, studentul trebuie sa fie pregatit sa faca fata standardelor europene de performanta.”

“Targul Laboratoarelor de Cercetare”, workshop ce a avut mare succes la editiile anterioare ale evenimentului Zilele Educatiei Medicale, a continuat si anul acesta printr-o serie de sapte prezentari ale laboratoarelor de cercetare din cadrul UMF “Carol Davila”.

“Fiecare laborator de cercetare a avut ocazia sa interactioneze cu studentii si sa le prezinte acestora activitatile, structura, proiectele pe care le au in derulare si cel mai important, oportunitatile de dezvoltare pe care le au studentii. Cercetarea reprezinta un element ce trebuie incurajat in randul studentilor inca din primul an de studiu. Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila este o universitate de elita care si-a propus sa creeze performanta atat la nivelul invatamantului universitar si postuniversitar cat si la nivelul cercetarii stiintifice”, a sustinut prof. dr. Dragos Vinereanu, prorector UMF “Carol Davila”.

Un alt subiect incomplet cunoscut si putin discutat in anii de facultate este “Mecanismul somnului”, tema abordata de conf. unif. dr. Florin Filipoiu, seful catedrei de Anatomie din cadrul UMF “Carol Davila” in cadrul Zilelor Educatiei Medicale: “in aceasta situatie prezentarea structurilor anatomice implicate in realizarea somnului si a viselor, intr-un context multidisciplinar si insotita de date clinice, vine sa completeze un minus curricular. Am fost extrem de impresionat de faptul ca intr-o vineri seara la ora 18, un numar foarte mare de studenti au venit din proprie initiativa, neobligati de nimeni, sa asiste la o conferinta de anatomie. Atmosfera a fost extraordinara si trebuie sa recunosc - magulitoare. Pentru mine un astfel de eveniment arata in primul rand calitatea exceptionala si interesul studentilor acestei generatii.”

Alte doua lucrari deosebit de importante pentru studenti au fost sustinute de conf. univ. dr. Laurentiu Belusica, catedra de Chirurgie Generala UMF “Carol Davila”, si anume “How to present a scientific paper”, cu referiri in speta la lucrarea de diploma si “Medicii romani in afara granitelor”.

“Le-am explicat studentilor regulile de aur ale unei prezentari de succes si le-am vorbit despre experienta mea de lucru in strainatate. Consider ca este extrem de benefic pentru dezvoltarea profesionala a medicilor ca acestia sa profeseze si sa se perfectioneze si in afara granitelor, iar apoi, sa revina in tara cu credinta ca ei vor contribui la schimbarea in bine a sistemului medical romanesc”, a declarat conf.univ.dr. Belusica.

Tot in cadrul celor doua saptamani ale evenimentului Zilele Educatiei Medicale, studentii au avut ocazia de a afla lucruri foarte importante si utile pentru viitoarea lor cariera de medici, de la psiholog Simona Maria Vladica. Astfel, lector universitar Simona Maria Vladica le-a vorbit studentilor despre cum percep pacientii medicul, ce asteptari au de la acesta, cum influenteaza personalitatea pacientului primirea unui diagnostic si acceptarea tratamentului, despre importanta comunicǎrii medic-pacient, despre rolul formarii psihologice a medicului inca din facultate, dar si despre ceea ce inseamna consimtamantul informat si valoarea acestuia.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Zilele-Educatiei-Medicale_-la-UMF-Bucuresti_18717/

lauff lautf laurf