Imprimare

Peste 50.000 de pacienti cu stome cutanate, in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In Romania exista 54.386 de pacienti purtatori de stome cutanate (colo, ileo si urostome) care primesc materiale sanitare rambursate de catre CNAS, a declarat luni, 29 aprilie, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr Raed Arafat, in cadrul unei conferinte de presa organizata de ziarul Ring.

Evenimentul a fost prilejuit de o donatie umanitara facuta de Asociatia Modeneza a Incontinentilor si Stomizatilor (AMIS) catre Asociatia Purtatorilor de Stoma Cutanata din Romania (APSCR).

Donatia a constat intr-un camion de colostome (anus contra naturii), ileostome ( legarea partii terminale a intestinului subtire la un orificiu practicat pe piele), urostome (protezare la nivelul aparatului renal) si produse de ingrijire a protezelor (creme, substante de curatat si odorizante etc).

“Sa fii devii purtator de stoma nu este un lucru usor de acceptat pentru ca o astfel de procedura duce, implicit, la modificarea stilului de viata la nivel psihologic, fizic, afectiv si profesional. Multi pacienti s-au reintegrat cu succes din punct de vedere familial, social si chiar profesional, ducand astfel o viata normala. Este laudabil si binevenit orice astfel de gest umanitar si, in unele situatii, poate chiar necesar, cum ar fi de exemplu, situatia unui angajat care devine pensionar si pana i se clarifica acest statut poate beneficia de proteze din astfel de donatii”, a declarat dr. Raed Arafat.

AMIS a facut acest gest pentru ca "am dorit sa venim in sprijinul persoanelor care, din pricina unor situatii speciale, se confrunta cu insuficienta numarului de proteze”, a explicat Stefano Piazza, presedintele AMIS si vicepresedintele Federatiei Asociatiilor de Incontinenti si Stomizati din Italia.

Avand in vedere faptul ca purtatorii de stoma sunt "prioritate ZERO" pentru Casa de Asigurari si liste de asteptare nu prea exista, aceste donatii sunt utile pentru pacientii ce se afla "intre momentul operatiei si cel al aprobarii dosarului", a explicat prof.dr. George Iana, presedintele Casei de Asigurari de sanatate a Municipiului Bucuresti.

Prof. Iana a precizat ca din ianuarie, CASMB a alocat suma de 3 milioane de lei pentru pacientii cu stoma cutanata.

"De la 1 ianuarie si pana in prezent am alocat suma de 3 milioane de lei acestui segment de pacienti. Purtatorii de stome constituie o prioritate si am reusit sa reducem perioada alocata aprobarii unui dosar pentru obtinerea gratuita de astfel de proteze la doar cateva zile", a declarat prof.dr. Iana.

La randul sau, Grigore Boboc, presedintele APSCR, a precizat ca „1% din cei 900 de membri ai asociatiei sunt copii intre 0- 10 ani si ca acolo sunt cele mai mari probleme. In cazul lor, de exemplu, este nevoie de mai multe proteze”.

APSCR a luat fiinta in 1996 si numara in prezent 900 de membrii activi. Printre realizarile asociatiei, amintite de Grigore Boboc se numara promovarea unei Hotarari de Guvern care a permis compensare sacilor colectori, organizarea unor cursuri de stomaterapie pentru asistentii medicali, editarea revistei Gradina Cismigiu si sprijinirea membrilor asociatiei.

Printre problemele cu care se confrunta asociatia se numara cresterea pretului produselor medicale si necesitatea sprijinirii mai puternice a asistentilor medicali care ii ingrijesc pe pacientii cu stoma cutanata.

 

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Peste-50.000-de-pacienti-cu-stome-cutanate_-in-Romania_18719/

lauff lautf laurf