Imprimare

Peste 12.000 de copii sunt afectati de arsuri anual in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Anual, in Romania, peste 12.000 de copii sufera arsuri de diferite grade, iar dintre acestia peste 2.500 au varsta sub 4 ani, a declarat dr Alexandru Raluca, manager al proiectului „Perfectionare in terapia medico-chirurgicala de urgenta a arsurilor pentru copii de varsta mica (0-4 ani) la nivel multiregional” (www.chirurgie-plastica-copii.ro).

Arsurile reprezinta o problema grava de sanatate, in special la varstele mici au un risc vital major, in directa proportie cu surprafata afectata.

Dr Marcel Albean, de la Spitalul Judetean de Urgenta Brasov, a subliniat ca primele 8 - 16 ore sunt hotaratoare pentru pacientul cu arsuri.

In plus, acest tip de traumatisme au consecinte pe termen mediu si lung (lasa cicatrici pe viata atat la nivelul pielii cat si pshice). De cele mai multe ori, necesita ingrijiri ulterioare pana la varsta adolescentei, cand se incheie cresterea.

"Un pacient cu arsuri de peste 25% intra intr-un cerc vicios, putand face orice complicatie. Peste 80% dintre complicatii pot fi evitate daca un pacient cu arsuri grave intra cat mai rapid intr-un serviciu specializat", a completat dr Albean.

De aceea este necesara adoptarea unei atitudini corecte si standardizate in tratamentul acestor accidente, de la nivelul populatiei (parinti, apartinatori) la cel al personalului medical din unitatile de primiri urgente.

Proiectul „Perfectionare in terapia medico-chirurgicala de urgenta a arsurilor pentru copii de varsta mica (0-4 ani) la nivel multiregional” s-a adresat cadrelor medicale de pe intreg teritoriul Romaniei, propunandu-si sa scada sub 1% indicele de mortalitate la cazurile specializate de arsuri din toate unitatile medicale care au beneficiat de aceasta instruire.

In cadrul acestui proiect de perfectionare, derulat de Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” in perioada noiembrie 2010 – aprilie 2013, au fost instruite in terapiile de ultima ora pentru tratarea arsurilor ale copiilor sub 4 ani peste 1600 de cadre medicale.

Cursurile de perfectionare au fost realizate fie in sistem de videoconferinta sau folosind elementele specifice unei platforme de e-learning.

Pe termen mediu si lung, acest proiect prognozeaza si alte rezultate, precum:

  • Scaderea sub 1% a indicelui de mortalitate la cazurile spitalizate in unitatile participante;
  • Cresterea cu 30% a indicelui de performanta clinica la nivelul unitatilor medicale;
  • Cresterea cu 5% a indicelui de performanta economica (prin care se reduc durata si cheltuielile de spitalizare, precum si costurile post-arsura pentru reconstructie si reabilitare);
  • Cresterea indicelui de performanta sociala, prin faptul ca sistemul permite acordarea unui tratament competent si eficient de catre personalul medical specializat;
  • Omogenizarea conduitei terapeutice la nivelul unitatilor medicale participante, la nivelul standardelor existente in unitatile similare din Uniunea Europeana.

 


Proiectul a fost realizat de catre Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” in parteneriat cu Clinica de chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva - Spitalul Clinic de Urgenta Judetean Constanta si Spitalul clinic de copii Brasov.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Peste-12.000-de-copii-sunt-afectati-de-arsuri-anual-in-Romania_18723/

lauff lautf laurf