Imprimare

Comisia Europeana va aloca 150 de milioane de euro pentru cercetarea in domeniul cerebral

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Comisia Europeana (CE) a anuntat marti alocarea unor fonduri de aproximativ 150 de milioane de euro pentru 20 de proiecte internationale noi de cercetare in domeniul cerebral, la inceputul initiativei sale intitulate "Luna europeana a creierului", transmite Agerpres.

Cu acest prilej se vor organiza in luna mai peste 50 de evenimente in statele UE privind creierul uman, de la conferinte pana la scoli de vara, printre care si al XI-lea congres al Societatii de Neurologie din Romania.

Alocarea anuntata marti ridica totalul investitiilor UE in cercetarea in domeniul cerebral la peste 1,9 miliarde de euro, incepand din 2007. "Luna europeana a creierului" vizeaza valorificarea celor mai recente realizari in domeniu, dar si impulsionarea unui efort mai eficient in vederea combaterii afectiunilor cerebrale, informeaza un comunicat dat publicitatii la Bruxelles.

"Numerosi europeni sunt susceptibili sa fie afectati de o afectiune sau boala care are legatura cu creierul in decursul vietii. Tratarea celor afectati ne costa deja 1,5 milioane de

euro la fiecare minut, iar aceasta povara pentru sistemele noastre medicale este foarte probabil sa creasca in conditiile imbatranirii populatiei. Cercetarea in domeniul cerebral ar putea contribui la reducerea suferintei a milioane de pacienti si a celor care se ocupa de ingrijirea acestora. Descifrarea secretelor privind modul in care functioneaza creierul ar putea, de asemenea, deschide un nou univers de servicii si produse pentru economiile noastre", a declarat comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn.

Aproximativ 165 de milioane de europeni sunt susceptibili sa sufere de boli legate sub o anumita forma de creier pe parcursul vietii, se mentioneaza in comunicatul CE. Pe

masura ce populatia imbatraneste, cu tot mai multe persoane care sufera de Alzheimer si de alte afectiuni neuro-degenerative sau psihice legate de imbatranire, costurile de tratament risca sa creasca puternic. Gasirea unor modalitati mai bune de prevenire si tratare a afectiunilor cerebrale a devenit, prin urmare, o chestiune urgenta, adauga executivul comunitar.

Cele 20 de proiecte incluse pe lista scurta pentru finantare din partea UE ar trebui sa livreze cunostinte noi si inovatii in domenii cheie precum traumatismele cerebrale, tulburarile psihice, durere, epilepsia si tulburarile pediatrice de comportament. Desi proiectele nu pot fi facute publice inainte de incheierea acordurilor de grant, acestea ar trebui sa inceapa in aceasta vara.

Programul "Lunii europene a creierului" cuprinde peste 50 de evenimente privind creierul uman, de la conferinte, ateliere de lucru si intalniri, pana la scoli de vara si cursuri de predare. Printre acestea se afla si al XI-lea congres al Societatii de Neurologie din Romania, care se desfasoara in perioada 15-18 mai, la Bucuresti.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Comisia-Europeana-va-aloca-150-de-milioane-de-euro-pentru-cercetarea-in-domeniul-cerebral_18726/

lauff lautf laurf