Imprimare

UMF Iasi: raportul rectorului pe anul universitar 2011-2012

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa", Iasi, este singura universitate din sud estul Europei care are cursanti din peste 70 de tari, a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, rectorul Vasile Astarastoae, citand din ''Raportul Anual al Rectorului pentru anul universitar 2011 - 2012''.

Potrivit raportului, Universitatea de Medicina si Farmacie ''Grigore T. Popa'' Iasi scolariza, la 1 ianuarie 2012, 8.334 de studenti, dintre care 2.167 studenti straini inscrisi la studii in limba engleza, franceza si studiu in limba romana.

De asemenea, erau si sunt scolarizati 357 de masteranzi, 392 de doctoranzi, 2.211 de rezidenti iar 1.288 de cursanti au absolvit unul dintre cele 60 de cursuri postuniversitare.

''Suntem o universitate prin diversitate. Studentii si absolventii nostri sunt adevaratii ambasadori. Din neferciire pentru noi, din cauza crizei si a muncii prost platite multi dintre absolventi au ajuns sa practice medicina in strainatate, unde sunt apreciati pentru profesionalismul lor'', a spus prof.univ.dr. Vasile Astarastoae, citat de Agerpres.

Conform aceluiasi raport, pentru a acoperi necesarul de cadre didactice, UMF Iasi a organizat doua sesiuni de concursuri pentru ocuparea a peste 120 de posturi didactice. In urma concursurilor, toate posturile au fost ocupate, reusita la care a contribuit si oferta salariala atractiva propusa candidatilor.

Media veniturilor brute realizate in cadrul activitatilor didactice, pe grade didactice, sunt: asistent universitar 2.774 lei, sef lucrari 3.762 lei, conferentiar universitar 5.438 lei si profesor universitar 9.713 lei.

''Performanta trebuie rasplatita. in plina criza economica am reusit sa achitam salarii convenabile. Astfel, un asistent universitar de la UMF Iasi primeste un salariu si un sfert in plus fata de un sef de lucrari de la UMF Timisoara. Lucrand aici, pe astfel de salarii, oamenii se simt motivati atat salarial cat si prin faptul ca li se deschide accesul la o cariera profesionala de succes'', a spus prof.univ.dr Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa".

El a precizat ca Raportul ''analizeaza starea Universitatii in anul universitar 2011-2012 cu scopul de a asigura transparenta si informarea corecta a comunitatii academice si a opiniei publice cu privire la mecanismele de monitorizare si evaluare a programelor educationale, a politicilor manageriale, a politicilor de sustenabilitate ale procesului educational si managerial precum si a strategiilor de dezvoltare ale Universitatii''.

''Nu in ultimul rand, Raportul este o componenta a analizei permanente a rezultatelor obtinute de Universitate, pentru monitorizarea continua a directiei in care se indreapta organizatia noastra'', a spus rectorul.

Pe de alta parte, prorector prof. dr. Dragos Pieptu a afirmat ca ''raportul descrie la nivel de detaliu atat evolutia parametrilor academici, cat si a indicatorilor economico- financiari ai Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa".

Componenta academica a Raportului este structurata pe cateva capitole principale - dintre care amintim: programe de licenta, masterate, doctorate, rezidentiate, cursuri postuniversitare si activitatea de cercetare - iar pentru fiecare capitol in parte, Raportul prezinta cifre exacte care sintetizeaza tot ceea ce s-a intamplat la nivel academic in ultimul an in Universitate''.

In ceea ce priveste activitatea de cercetare, reprezentantii UMF Iasi au spus ca Universitatea a fost implicata in anul 2012, in calitate de de coordonator sau partener, in opt proiecte europene, in doua proiecte de cooperare bilaterala Romania-Republica Moldova si intr-un proiect IASP (International Association for the Study of Pain). De asemenea, in 2012 a crescut numarul aplicatiilor la competitii internationale, atat sub aspect cantitativ, cat si calitativ (1 proiect ERA-NET, 3 proiecte FP7, 3 proiecte bilaterale depuse in cadrul colaborarii in domeniul cercetarii stiintifice Elvetia-Romania), colectivele de cercetatori participand la un numar de 15 depuneri de proiecte internationale.

Totodata, in perioada 2011 - 2012, gratie relatiilor internationale dezvoltate, Universitatea de Medicina si Farmacie 'Grigore T. Popa' a facilitat numeroase mobilitati, atat pentru studenti, cat si pentru cadrele didactice. in cadrul programului Erasmus, Universitatea a incheiat 46 de acorduri cu universitati prestigioase din Cehia, Belgia, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Olanda, Spania, Turcia. Pe baza acestor acorduri, s-au desfasurat 72 de mobIlitati (25 mobilitati studenti outgoing, 22 mobilitati studenti incoming, 11 moblitati cadre outgoing, 1 mobilitate de monitorizare, 1 mobilitate staff training, 2 mobilitati cadre didactice incoming).

Pe plan intern, in urma unui contract de colaborare cu Universitatea de Medicina si Farmacie "Iulie Hatieganu" Cluj Napoca, un numar de 4 studenti ai universitatii noastre, dintre care 2 de la Facultatea de Medicina si 2 de la Facultatea de Farmacie au beneficiat de mobilitati de studiu.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/UMF-Iasi_-raportul-rectorului-pe-anul-universitar-2011-2012_18728/

lauff lautf laurf