Imprimare

Spitalul Clinic CFR Oradea ar putea accesa fonduri europene

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Dr. Marius Chipurici, managerul Spitalului Clinic CFR Oradea, o unitate sanitara reprezentativa si complexa a judetului Bihor, a declarat ca trecerea din subordinea Ministerului Transporturilor in cea a Ministerului Sanatatii este o masura buna, prin care s-ar putea sprijini spitalele CFR sa acceseze si fonduri europene, posibilitatea fiind omisa din POS Transport.

"Sa speram ca vom putea obtine finantari mai usor decat pana acum. Ne gandim atat la finantari pentru lucrari de investitii, daca se poate, iar, daca nu, un sprijin pentru accesarea de fonduri nerambursabile, deoarece noi, ca foste spitale din subordinea Ministerului Transporturilor, nu puteam accesa fonduri europene pe Programul Operational Sectorial, Transport, pentru ca la institutii eligibile, pe lista, erau precizate toate institutiile care tin de Ministerul Transporturilor, mai putin... spitalele. A fost o greseala, o omisiune, nu stim. Automat nu puteam sa scriem vreun proiect, pentru ca nu eram eligibili din start. Acum fiind la alt minister, putem sa beneficiem de eligibilitate", a declarat, pentru Agerpres, managerul Chipurici.

Potrivit managerului, din data de 29 aprilie, Spitalul Clinic CFR Oradea are contracte cu CAS Bihor, in conditiile in care Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului s-a desfiintat, odata cu trecerea celor 13 spitale CFR din tara la Ministerul Sanatatii.

"In acest context, Spitalul Clinic CFR Oradea furnizeaza servicii medicale populatiei ca si pana acum", a subliniat managerul.

Anul trecut, in 2012, spitalul CFR din Oradea a avut peste 30.000 de spitalizari, un plus 800.000 de lei, clasandu-se pe primul loc in Romania intre spitalele de acelasi tip in ceea ce priveste indicii de performanta.

Spitalul CFR oradean are 131 de paturi si 154 de angajati dintre care 120 la unitatea din Oradea si 30 la o subunitate din Satul Mare. In spital functioneaza trei sectii - cardiologie, boli interne si chirurgie - cei mai multi pacienti fiind angajati ai diferitelor structuri de transport din Romania.

Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta nr.8/2013, transferul a 13 unitati sanitare, din cele 15, din subordinea Ministerului Transporturilor in cea a Ministerului Sanatatii si desfiintarea Casei Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. In subordinea Transporturilor vor ramane doar Spitalul Clinic CF nr.2 si Spitalul Clinic CF nr.1, care au aprobate sau in desfasurare proiecte cu finantari europene, pentru a se evita pierderea finantarii acestor proiecte.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Spitalul-Clinic-CFR-Oradea-ar-putea-accesa-fonduri-europene_18730/

lauff lautf laurf