Imprimare

Peste 17% dintre doljeni sufera de boli cardiovasculare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In judetul Dolj, 106.047 de persoane se afla in evidenta medicilor cu diverse boli cardiovasculare, ceea ce reprezinta peste 17% din populatia stabila a judetului care, conform rezultatelor provizorii ale recensamantului din 2011, este de 618.300 de persoane, transmite Agerpres.

Potrivit datelor Directiei de Sanatate Publica Dolj, in anul 2012, 2.671 de persoane din Dolj au murit din cauza unei boli cardiovasculare si tot anul trecut s-au inregistrat 7.944 de cazuri noi. Cele mai raspandite afectiuni sunt bolile hipertensive (69.767) urmate de cardiopatia ischemica (34.650), cordul pulmonar cronic (1.081) si cardiopatiile reumatismale cronice (549).

Potrivit purtatorului de cuvant al DSP Dolj, dr. Stefan Popescu, bolile cardiovasculare (hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, cardiopatiile reumatismale cronice, cordul pulmonar cronic) reprezinta inca principala cauza de morbiditate si mortalitate din Romania, tara noastra aflandu-se pe locul al patrulea in Europa, dupa Rusia, Ucraina si Republica Moldova, la egalitate cu Bulgaria.

"De asemenea, boala cardiovasculara este o cauza majora de handicap si afectiuni cronice, reprezentand o povara considerabila pentru sistemele medicale si pentru economie, estimandu-se la nivel de Uniune Europeana un cost mediu anual total pe cap de locuitor de 370 de euro, cu variatiuni de la 50 de euro in Malta la peste 600 de euro in Germania si Marea Britanie. Bolile cardiovasculare determina aproximativ o treime din invaliditatea permanenta reprezentand 30% din totalul consultatiilor acordate de medicul de familie, unul din patru adulti avand o forma de boala cardiovasculara, dintre care cele mai dese fiind hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica si ateroscleroza. Peste 50% din infarcte si 75% din accidentele vasculare cerebrale au la baza hipertensiunea arteriala", precizeaza DSP Dolj intr-un comunicat de presa remis cu prilejul Zilei Nationale a Inimii care se sarbatoreste pe 4 mai.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Peste-17_-dintre-doljeni-sufera-de-boli-cardiovasculare_18735/

lauff lautf laurf