Imprimare

Premiera medicala: grefa de trahee la un copil

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O echipa internationala de chirurgi a grefat in SUA o trahee unei fetite sud-coreene in varsta de doi ani, succes care marcheaza o premiera mondiala in cazul unui copil, relateaza AFP, preluata de Agerpres.

Micuta s-a nascut fara trahee si nu putea sa respire, sa manance, sa bea si nici sa inghita. Medicii au reusit sa "produca" acest organ folosind celule stem prelevate din maduva sa osoasa si cultivate intr-un tub special din plastic. Celulele s-au multiplicat rapid in conditii de laborator, traheea formandu-se intr-o saptamana.

Operatia de grefare a traheei, cu o lungime de 7,62 centimetri, a durat noua ore si s-a desfasurat la spitalul pentru copii Peoria din statul Illinois.

Primele evaluari arata o functionare normala a traheei, care ar trebui sa-i permita micutei sa aiba o viata normala, fara aceasta operatie sansele ei de supravietuire fiind nule.

"Aceasta grefa nu numai ca i-a salvat viata, dar ii va permite sa manance, sa bea, sa inghita si chiar sa vorbeasca la fel ca orice copil normal", a afirmat doctorul Paolo Macchiarini, seful echipei de chirurgi.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera-medicala_-grefa-de-trahee-la-un-copil_18739/

lauff lautf laurf