Imprimare

Studiu: pacientii credinciosi raspund mai bine la terapie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Pacientii care cred in Dumnezeu raspund mai bine la tratamentele psihiatrice pe termen scurt, conform unui nou studiu coordonat de David Rosmarin, profesor de psihiatrie la Harvard Medical School din Boston, informeaza LiveScience.com.

"Am descoperit ca pacientii mai credinciosi aveau rezultate mai bune in urma tratamentelor, simtindu-se mai bine cu propria persoana si suferind mai putin de depresii si stari de anxietate", a precizat Rosmarin pentru LiveScience.

In cadrul studiului au fost monitorizati 159 de pacienti din cadrul programului Behavioral Health Partial Hospital desfasurat la spitalul McLean din Belmont, Massachusetts. Acesti pacienti primeau tratament pentru diferite afectiuni de ordin psihiatric, printre care si depresia si anxietatea, iar durata medie in care au participat la acest program a fost de 2 saptamani.

Rezultatele acestui studiu nu pot demonstra insa explicit o relatie de cauza - efect intre credinta si eficienta tratamentelor psihiatrice, ci mai degraba o tendinta, conform autorilor.

Participantii la studiu au fost rugati sa-si cuantifice credinta in Dumnezeu si asteptarile pe care le au cu privire la eficienta tratamentului primit pe o scara cu 5 grade. La inceputul si la incheierea programului, cercetatorii au evaluat starea de bine a fiecarui pacient - stare definita prin nivelurile inregistrate de depresie, anxietate si tendinte autodistructive.

Concluzia este ca pacientii care au sustinut ca au mai mult decat "o mica" credinta in Dumnezeu aveau o sansa de doua ori mai mare de a raspunde pozitiv la tratamentul administrat, conform lui Rosmarin.

"Increderea in Dumnezeu poate facilita increderea in tratament. Pacientii care aveau mai multa credinta intr-o forta superioara, aveau si mai multa credinta in efectele tratamentului. Ei au fost de la inceput optimisti cu privire la tratament si au crezut ca ii va ajuta", a subliniat Rosmarin.

Desi noul studiu nu s-a axat in mod specific asupra legaturilor dintre tipul credintelor de ordin spiritual, tipul afectiunilor psihiatrice si rezultatele tratamentelor, Rosmarin este convins ca in terapie un rol important este jucat de credinta. Daca medicii vor intelege mai bine impactul spiritualitatii asupra diferitelor tratamente, ar putea fi dezvoltate noi tratamente, mai eficiente, care sa raspunde nevoilor pacientilor.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate pe larg in ultimul numar al revistei Journal of Affective Disorders.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-pacientii-credinciosi-raspund-mai-bine-la-terapie_18737/

lauff lautf laurf