Imprimare

Ministerul Sanatatii intentioneaza prelungirea clasificarii provizorie a unor spitale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii intentioneaza prelungirea pana la 31 decembrie 2013 a termenelor de implementare a masurilor prevazute in planul de conformare a unitatilor care au obtinut clasificarea provizorie.

In cadrul procesului de clasificare a spitalelor, unele unitati care au indeplinit doar partial criteriile minime obligatorii au putut primi clasificarea provizorie. Dar aceasta masura este exceptionala, putand fi luata daca unitatea a prezentat un plan de conformare cu responsabilitati si termene de implementare precis specificate, dar nu mai tarziu de 28 februarie 2013.

Intr-un proiect de act normativ, postat pe site-ul ministerului, se precizeaza ca o serie de spitale nu pot duce la indeplinire responsabilitatile asumate prin planul de conformare in termele stabilite, din motive obiective cum ar fi: nealocarea de fonduri de la bugetul statului sau de la bugetul autoritatilor locale, programelor de reabilitare si renovare care nu au fost finalizate, blocarea ocuparii posturilor vacante, derularea cu dificultate a unor programe cu fonduri europene.

Aceste unitati, care nu au putut respecta termenul de maxim doua luni din anul curent, respectiv 28 februarie, ar putea pierde clasificarea provizorie, cu repercursiuni importante in ceea ce priveste scaderea sumelor contractate cu casele de asigurari de sanatate.

De aceea, se propune prelungirea pana la 31 decembrie 2013 a termenelor de implementare a masurilor prevazute in planul de conformare.

Procesul de clasificare a unitatilor medicale se face conform criteriilor de evaluare in categoria corespunzatoare gradului de competenta in conformitate cu prevederile art. 171 alin.(5) din Legea nr. 95 / 2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Ordinului ministrului sanatatii nr. 1408 / 2010 privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor in functie de competenta si in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sanatatii nr. 323 / 2011 privind aprobarea metodologiei si a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor in functie de competenta, cu modificarile ulterioare.

Clasificarea pe baza metodologiei prevazute in Ordinul ministrului sanatatii nr.323/2011 este utilizata pentru stabilirea protocoalelor de transfer interspitalicesc pentru cazurile necritice, pentru planificarea dezvoltarii retelei spitalicesti in concordanta cu necesitatile populatiei, pentru elaborarea propunerilor de modelare a finantarii spitalelor, pe nivele de competenta si performanta, si pentru planificarea achizitiilor de aparatura medicala in conformitate cu prevederile legale.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ministerul-Sanatatii-intentioneaza-prelungirea-clasificarii-provizorie-a-unor-spitale_18741/

lauff lautf laurf