Imprimare

UPDATE: 7 mai 2013, Ziua mondiala a astmului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

UPDATE: date privind prevalenta astmului in Romania si demararea unei campanii de testari gratuite

Ziua mondiala a astmului este sarbatorita pe data de 7 mai, in acest an, si are ca tema ”Puteti controla astmul dumneavoastra”. Manifestarea are ca subtema "E timpul pentru tratamentul astmului bronsic", potrivit Agerpres.

Global Initiative for Asthma (GINA), in colaborare cu grupurile specializate in tratarea pacientilor cu astm din intreaga lume, organizeaza aceasta manifestare cu scopul de a spori gradul de constientizare a publicului fata de gravitatea astmului si de a sublinia masurile pentru prevenirea acestuia.

Organizata pentru prima data in 1998, Ziua mondiala a astmului este marcata in peste 35 de tari. Participarea a crescut in fiecare an, continuandu-se sensibilizarea la nivel mondial atat prin educatie, cat si prin organizarea unor manifestari diverse. Aceasta zi constituie un prilej pentru institutiile medicale de a atrage atentia asupra inmultirii imbolnavirilor de astm. Pentru o informare mai buna este publicata o serie de materiale care evidentiaza factorii vinovati de imbolnaviri, cum ar fi materialele izolante si lacurile utilizate în constructia caselor.

Potrivit datelor publicate de Societatea Romana de Pneumologie, in Romania aproape un milion de persoane (copii si adulti) sufera de astm bronsic, iar riscul de a face boala creste in mediul urban. Dintre acestia, doar 10% sunt identificati si urmeaza tratament. Medicii sustin ca aceasta boala apare indiferent de varsta, iar riscul de a o contracta este mai crescut in zona urbana.

Astmul in Romania

Potrivit prof.dr. Florin  Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, prevalenta estimata a astmului in Romania este de 4-6 %, adica intre 800.000 si un milion de pacienti.

In lume sunt peste 300 de milioane de persoane cu astm, din care 32 de milioane in Europa. "In Europa de Vest, in fiecare ora, o persoana moare din cauza astmului", a atras atentia presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

La lansarea celei de a 5-a editie a campaniei "Astmul poate fi controlat!", prof.dr. Florin Mihaltan a declarat ca aceasta are doua mari obiective: educarea populatiei si depistarea persoanelor ce sufera de astm si promovarea spirometriei (prin facilitarea accesului la aceasta investigatie prin programul sPIROGRAM).

Anul trecut, Societatea Romana de Pneumologie a desfasurat timp de 4 luni "Programul National de Educatie si Evaluare in Astm Bronsic si BPOC", in 80 de centre. Au fost testati peste 37.000 de pacienti, din care 55% deja diagnsoticati cu o boala pulmonare sau cu risc crescut de dezvoltare aunei boli pulmonare. Dintre acesti pacienti cu risc, 46% au fost diagnosticati in cele din urma cu astm bronsic si 54% cu BPOC.


Campanie de depistare a astmului

Societatea Romana de Pneumologie, cu ocazia Zilei Internationale a Astmului, a anuntat organizarea, dupa 12 mai si pana la sfarsitul anului, a unei campanii gratuite de testarilor pentru depistarea astmului in 150 de spitale si centre de specialitate, din 40 de judete ale tarii (lista unitatilor si informatii suplimentare despre campanie pot fi accesate pe siteul www.invingeastmul.ro)

In zilele de 11 si 12 mai, bucurestenii se pot testa si in Parcul Tineretului, intrarea dispre Palatul Copiilor.
"Testul se numeste spirometrie, nu doare si nu necesita efort. Dureaza 5 minute, iar rezultatul se da pe loc", a declarat prof.dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/UPDATE_-7-mai-2013_-Ziua-mondiala-a-astmului_18746/

lauff lautf laurf