Imprimare

Incidenta cancerului ovarian in Romania depaseste cu 50% media mondiala

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In fiecare an, in Romania se raporteaza 1.686 cazuri noi de cancer ovarian, in timp ce 981 de romance mor anual din cauza cancerului ovarian, a declarat dr Dana Stanculeanu, intr-o conferinta de presa organizata de FABC cu ocazia Zilei Internationale de lupta impotriva Cancerului Ovarian.

In Romania, cancerul ovarian reprezinta cea de-a 5-a forma de cancer ca frecventa, la femei, cu o incidenta care este cu 50% mai mare decat media mondiala - 9,4 cazuri la 100,000 de locuitori.

La nivel mondial, anual sunt diagnosticate aproximativ 224.747 cazuri noi de cancer ovarian - incidenta fiind de 6,3 la 100.000 de locuitori - si sunt inregistrate 140.163 decese datorate cancerului ovarian – 3,8 decese la 100.000 de locuitori.

Tipuri de cancer ovarian si simptome
Cancerul ovarian este o boala care de cele mai multe ori nu prezinta simptome specifice in faza incipienta, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificila.

Exista 3 tipuri de cancer ovarian. Cea mai frecventa forma o reprezinta carcinomul epitelial, care se dezvolta din celulele de la suprafata ovarului (din epiteliu). Al doilea tip de cancer ovarian ca frecventa este reprezentat de tumorile cu celule germinale care se dezvolta din celulele ovariene care produc ovulele. Al treilea tip de cancer ovarian, tumorile stromale, este rar si se dezvolta din tesutul de sustinere al ovarului.

Ca multe alte tipuri de cancer insa, cancerul ovarian poate avea evolutie buna daca este depistat in stadiile sale timpurii.

Cel mai frecvent sunt afectate femeile in perimenopauza (40-60 de ani).

"Atunci cand cancerul ovarian este descoperit in faza incipienta, cand inca este localizat doar in ovar, supravietuirea la 5 ani se situeaza in zona prognosticului optimist. Este un motiv in plus ca femeile ce manifesta simptome sugestive pentru cancerul ovarian sa se adreseze cat mai repede medicului, pentru a obtine un diagnostic corect", a declarat dr. Dana Stanculeanu, de la Institutul Oncologic Bucuresti.

Din pacate, multe cazuri de cancer ovarian sunt diagnosticate in stadiu avansat. Aceasta se datoreaza faptului ca simptomele sunt greu de identificat sau nu apar decat atunci cand boala a avansat.

Cele mai frecvente semne si simptome ale cancerului ovarian sunt:

  • Dureri abdominale sau pelvine
  • Modificari ale tranzitului intestinal (diaree sau constipatie)
  • Modificari urinare
  • Sangerari vaginale neobisnuite
  • Dureri in timpul contactului sexual
  • Pierdere in greutate
  • Oboseala, astenie
  • Distensie abdominala

Nu exista pana in prezent un test de screening pentru cancerul ovarian. Tratamentul de electie este cel chirurgical iar chimioterapia este adjuvanta sau neo-adjuvanta, a precizat dr Stanculeanu.

8 mai - Ziua Internationala de Lupta impotriva Cancerului Ovarian.
De 8 mai 2013, Federatia Asociatiilor Bolavilor de Cancer din Romania (FABC) se alatura asociatiilor de pacienti din intreaga lume, marcand, pentru prima data in tara noastra, Ziua Internationala de Lupta impotriva Cancerului Ovarian.

Chiar daca nu se numara printre cele mai frecvente forme de cancer, neoplazia ovariana este una dintre cele mai agresive maladii din sfera ginecologica, inregistrand cele mai mici sanse de supravietuire.

"Am simtit nevoia sa ne manifestam solidaritatea cu femeile care sunt afectate de aceasta boala mutilanta atat fizic, cat si psihic. Primii pasi pe care noi, ca asociatie de pacienti, putem sa-i facem, sunt orientati in directia informarii corecte, pentru a incerca sa crestem frecventa cu care femeile de peste 30 de ani merg la control ginecologic", a declarat dl. Cezar Irimia, presedinte FABC.

 

 

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Incidenta-cancerului-ovarian-in-Romania-depaseste-cu-50_-media-mondiala_18752/

lauff lautf laurf