Imprimare

MS: nu exista premizele unei crize a vaccinului antitetanos; Unifarm are 30.000 de doze

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii a anuntat ca nu exista premizele unei crize de vaccin antitetanos, deoarece in depozitele Unifarm exista 30.000 de doze de vaccin, urmand ca saptamana viitoare sa fie achizitionate inca 60.000 de doze.

Ministerul Sanatatii mentioneaza, intr-un comunicat de presa, ca a atras atentia reprezentantilor unitatilor sanitare ca, pentru aprovizionarea cu acest vaccin, pot transmite comenzi companiei Unifarm SA, astfel încat sa poata fi asigurat, în timp real si fara disfunctionalitati, tratamentul pacientilor.

Din luna aprilie, diferite unitati sanitare au anuntat ca stocurile de vaccin antitetanos sunt pe minim. Unele dintre ele s-au imprumutat fie de la rezervele strategice ale DSP (ex. Spitalul de Urgenta Constanta, potrivit TVR) sau de la Institutul Matei Bals (Spitalul Colentina, potrivit TVR).

Aceeasi situatie "de avarie" se manifesta in mai multe unitati din tara. Ieri, seful Directiei de Sanatate Publica Galati, Valentin Boldea a anunta, potrivit Agerpres, ca vaccinul antitetanic lipseste din cele cinci spitale din Galati, dar si din reteaua de medicina primara.

Vaccinul antitetanic este folosit ca mijloc de profilaxie contra infectarii plagilor cu Clostridium tetani, bacterie care secreta o neurotoxina ce poate produce tetanosul, o boala grava, cu potential letal.

Pana in 2010, vaccinul a fost produs de Institutul Cantacuzino, iar in prezent se importa.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS_-nu-exista-premizele-unei-crize-a-vaccinului-antitetanos_-Unifarm-are-30.000-de-doze_18760/

lauff lautf laurf