Imprimare

Investitii de milioane de euro la spitalul de copii Sfanta Maria din Iasi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Spitalul "Sfanta Maria" din Iasi va fi reabilitat cu ajutorul Consiliului Judetean si Fundatiei Scheherazade care vor investi cateva milioane de euro pentru consolidarea unitatii medicale, dar si pentru dotarea cu mobilier, transmite Agerpres.

"Ma alatur si eu asa cum legea si morala imi cereau si primele doua spitale, singurele din cele sase, care vor incepe sa aiba parte de sprijin din acest an din partea Consiliului Judetean, adica de fapt toti banii pentru reparatii, sunt spitalul de copii 'Sfanta Maria' si spitalul de neurochirurgie 'Nicolae Oblu' din Iasi", a declarat Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean Iasi.

Argumentand investiatia, Adomnitei a mai spus: "Sunt cele mai mari spitale din subordinea Consiliului Judetean cu cea mai mare suprafata construita si prin urmare sunt si cele mai scumpe ca si cheltuieli. In schimb sunt cele mai ieftine raportat la reabilitarea pe metru patrat. Deci cu cati bani avem, nu foarte multi, reusim sa rezolvam cat mai mult din problemele medicale pe care le avem la Iasi. Spitalul de copii este, cred, cel mai mare din Romania. Este mai mare ca suprafata decat 'Marie Curie' si cei care vin acolo sunt in principal parinti, copii si apartinatorii lor din zona Moldovei (... ) Evident ca nu-mi ajunge un buget de un an. Practic, cu credite de angajament si pe urmatorii doi ani (...) in cazul spitalului de copii, vorbim despre 12,5 milioane de euro, un proiect optimizat cat s-a putut".

Proiectul sustinut de Fundatia Scheherazade, prin care va fi donat mobilier spitalului "Sfanta Maria" si care este intitulat "Copiii fac bine" a fost lansat printr-o conferinta de presa sustinuta la resedinta ambasadorului Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim.

"Prin proiectul 'Copiii fac bine' ne propunem sa oferim copiilor din Nord-Estul Romaniei un spital modern, in care sa poata beneficia de cele mai bune tratamente. Este cel de-al doilea mare proiect al nostru, dupa renovarea spitalului de copii 'Marie Curie' din Bucuresti si suntem increzatori ca vom avea un sprijin valoros din partea autoritatilor, a persoanelor publice, a organizatiilor private, a institutiilor mass-media, cat si a cetatenilor, pentru a finaliza cu succes si renovarea acestui spital de copii din Romania", a afirmat Wajiha Haris, presedintele Fundatiei Scheherazade.

Totodata, in urmatoarele luni, Ministerul Sanatatii urmeaza sa achizitioneze mai multe aparate pentru spitalul de copii din Iasi.

"Consiliul Judetean ne-a aprobat fonduri pentru reabilitarea si modernizarea spitalului, asta insemnand anvelopare, acoperis, instalatie electrica, termica. Ceea ce ne va ajuta Fundatia Scheherazade este dotarea cu mobilier nou. Aparatura deocamdata... avem o aprobare de la Ministerul Sanatatii. Avem nevoie de un aparat de radiologie, este prioritatea maxima la noi, functioneaza dar este vechi si se defecteaza, avem probleme, un ecograf, aparate de ventilatie la anestezie si terapie intensiva, un endoscop, un microscop operator, tot de la minister, este pe lista de achizitii. Am inteles ca din iunie se va face achizitie nationala pentru aparatura la toate spitalele si avem si noi o aprobare. Cred ca abia la toamna vom intra in posesia lor (...) Am inteles ca Fundatia Scheherazade ne va ajuta in special cu mobilier, intr-o prima etapa patuturi pentru copii. Spitalul are o capacitate de 642 de paturi pentru copii si in permanenta este aproape plin. Cred ca majoritatea au peste 10-15 ani, chiar mai mult", a declarat, pentru Agerpres, Nicolai Nistor, directorul spitalului "Sfanta Maria".

La eveniment au venit sa sustina acest proiect si sotia premierului, Daciana Sarbu, dar si Mihaela Geoana.

Daciana Sarbu a declarat pentru Agerpres ca incet-incet mai multe spitale vor intra in renovare, cu bani de la Guvern sau cu bani privati. Ea a subliniat ca "pentru copii niciun efort nu este de prisos".

"Din cate am vazut si Grigore Alexandrescu este in renovare. Cred ca va fi anul acesta inaugurat. incet-incet, poate nu atat cat de repede ne-am dori dar cu pasi mici, dar siguri, aceste spitale intra in renovare cu bani de la Guvern, cu bani privati, pana la urma nu conteaza, important este rezultatul. Eu cred ca daca vor cu adevarat (n.r - managerii spitalelor) se pot face chiar minuni si pentru copii niciun efort nu este de prisos", a spus Daciana.

Sotia premierului a adaugat ca impreuna cu reprezentantii Fundatiei Scheherazade a inaugurat deja o parte a spitalului de la Constanta, precizand ca membrii fundatiei "fac lucruri extraordinare".

"Nu este primul eveniment organizat de Fundatia Scheherazade. Cred ca fac lucruri extraordinare. Am si inaugurat impreuna o parte a spitalului de la Constanta, centrul acela de primire pentru copii. Abia astept sa vad ce se intampla la Iasi. Cred ca e nevoie de asemenea initiativa si ma bucur ca au asa asa mare sustinere. in spitalul de la Iasi este nevoie de conditii foarte bune ca medici sunt. Este nevoie de aparatura, de medicamente si de daruire", a completat Daciana Sarbu.

In cadrul evenimentului a avut loc o prezentare de moda, dar si o expunere de coliere pentru care a fost organizata o licitatie, banii fiind folositi tot pentru reabilitarea spitalului din Iasi.

Mihaela Geoana, prezenta si ea la eveniment, a afirmat ca ar vrea sa liciteze pentru unul dintre obiectele expuse.
"Am venit sa sustinem Fundatia Scheherazade. Este un eveniment foarte frumos intr-o locatie speciala si ma bucur sa vad ca sunt atat de multe persoane din lumea modei si nu numai, din lumea de afaceri care ajuta (...) Am vazut cateva accesorii foarte dragute si as vrea sa licitez macar pentru un obiect", a declarat Mihaela Geoana.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Investitii-de-milioane-de-euro-la-spitalul-de-copii-_Sfanta-Maria_-din-Iasi_18761/

lauff lautf laurf