Imprimare

Dr Dan Deleanu: numarul de centre invazive in Romania este foarte mic

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Procedurile per cutane interventionale sunt foarte utile, chiar indispensabile, in sindroamele coronare acute si infarctul de miocard, a declarat, dr. Dan Deleanu, de la Departamentul de tratamente interventionale din Institutul de Cardiologie si Chirurgie Cardiaca "C.C. Iliescu".

In aceste patologii, cel mai bun tratament este interventia rapida, mecanica, cu implantare de stent.

"Lucrul acesta se face destul de greu in Romania, pentru ca numarul de centre invazive unde exista laboratoare de cateterism este foarte mic, iar accesul este limitat din pacate. Cu toate acestea, programul de infarct care a inceput acum doi ani, la jumatatea anului 2010, a dovedit foarte clar ca, atunci cand se face interventie mecanica per cutana imediata in infarctul acut de miocard, rezultatele sunt spectaculoase. Mortalitatea in aceste centre este in jur de 4% - 5% fata de centrele unde nu se face nimic si unde este in jur de 15%-20%", a explicat dr Deleanu.

In Romania sunt 13 centre de tratament invaziv, din care 3 centre private ( Constanta, Suceava si Brasov), care nu au intrat in programul de infarct, "dar au reusit sa functioneze prin fonduri de la Consiliile locale", a subliniat dr dan Deleanu. In programul de infarct sunt patru centre din Bucuresti, cate un centru la Timisoara, Iasi, Oradea, doua centre la Targu Mures, doua la Cluj.

"Sunt multe teritorii mari care nu dispun de centre invazive,- in tot sudul Romaniei, nu este decat Bucurestiul si Constanta -, si ar trebui dezvoltata infrastructura, astfel incat in fiecare resedinta de judet sa existe laborator de cateterism, ceea ce presupune investitie in aparatura si investitie in oameni", a spus dr Deleanu.

Numarul d especialsiti este redus.

"Avem in jur de 50 de cardiologi interventionisti in toata tara, iar durata de pregatire a unui astfel de specialist dureaza minim doi ani", a aratat dr. Deleanu.

Referitor la finantare medicul a precizat ca anul 2013 este ''dezastruos'' din acest punct de vedere.

''Suntem aproape de jumatatea a anului si noi nu am primit inca banii pentru program. Rezolvam numai urgentele si in rest trimitem pacientii acasa de unde nu stim daca mai ajung sa se intoarca la spital. Nu am trait inca, de la sfasritul anului trecut, de prin noiembrie, o criza asa de mare. Am primit cateva picaturi cu care sa supravietuim pentru urgentele majore", a mentionat acesta.

Potrivit dr Deleanu, ar trebui schimbat modul de plata pentru aceste proceduri, pentru ca in prezent se plateste un numar limitat de proceduri chiar daca spitalul poate face mai multe. "Ar trebui sa se plateasca per procedura", a spus acesta.

''Anul trecut la institutul CC Iliescu au fost efectuate 4.500 de proceduri invazive din care cam 1.450 proceduri de dilatare coronariana si stenturi, din acestea cam 600 au fost pentru infarct miocardic acut'', a evidentiat medicul, adaugand ca 25% dintre pacientii cu boala cronica au platit cate ceva din procedura.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr-Dan-Deleanu_-numarul-de-centre-invazive-in-Romania-este-foarte-mic_18763/

lauff lautf laurf