Imprimare

Datele PNESSP vor fi folosite la stabilirea pachetului minim de servicii medicale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Datele Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei (PNESSP) vor fi folosite pentru stabilirea pachetului minim de servicii medicale, a declarat ministrul sanatatii, Eugen Nicoleascu, in cadrul interventiei sale cu ocazia prezentarii rezultatelor PNESSP la Palatul Parlamentului.

"Valorificarea datelor si continuarea programului sunt parte esentiala a politicii de preventie a Ministerului Sanatatii", a spus Nicolaescu, care a precizat ca datele PNESSP "ne vor ajuta sa stabilim pachetul minim de servicii medicale". Implicit, rezultatele PNESSP vor avea un rol decisiv asupra modului in care se vor aloca banii in sistemul sanitar in viitor.

Totodata, pe aceasta baza se vor putea dezvolta si programe de preventie secundara care vor consolida activitatea din ambulator.

Ministrul sanatatii a spus ca acest program, derulat in perioada 2007-2008, in precedentul sau mandat (2005-2008), a insemnat un prim pas pentru imbunatatirea educatiei medicale a populatiei.

In ceea ce priveste modalitatile practice de continuare a acestui program, ministrul Nicolaescu a propus mai multe cai.

Prima ar fi adoptarea unei Legi a preventiei, prin care sa se statueze mai usor baza juridica.

A doua propunere ar fi ca toata activitatea de preventie sa fie inclusa in pachetul de servicii medicale de baza.

O combinare a celor doua optiuni anterioare ar putea reprezenta o treia solutie, a concluzionat ministrul, care a precizat ca o decizie s-ar putea lua in urmatoarele 2-3 luni.

Ministrul sanatatii a subliniat faptul ca PNESSP a fost finantat integral numai din taxa pe viciu si ca in viitor toate sumele incasate prin taxa de viciu ar putea finanta numai programe de preventie.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Datele-PNESSP-vor-fi-folosite-la-stabilirea-pachetului-minim-de-servicii-medicale_18766/

lauff lautf laurf