Imprimare

Tabloul sanatatii la romani: o imagine sumbra

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Evaluarea sanatatii romanilor in perioada 2007-2008 a relevat date ingrijoratoare: factori de risc pentru bolile cardiovasculare la aproape jumatate dintre persoanele examinate, prevalenta crescuta a bolilor metabolice si cardiovasculare si riscuri importante de imbolnavire la copii si tineri.

PNESSP a fost structurat ca program de sanatate publica, ale carui obiective au fost depistarea activa a riscurilor de imbolnavire si a bolilor in faza timpurie precum si constientizarea fiecarui individ de importanta propriei sanatati.

Un aspect important al acestui program a fost adresabilitatea sa generala. Astfel, la investigatii de specialitate au avut acces nu numai persoanele asigurate ci si cei din categorii defavorizate. Potrivit datelor prezentate de ministrul sanatatii, din totalul de 10,7 milioane de persoane examinate, 14% erau neasigurate, ceea ce ridica o problema noua pentru reforma sistemului de sanatate din Romania. "Aceasta cifra ar trebui sa ridice o intrebare esentiala: ce facem cu populatia neasigurata?", si-a pus intrebarea si Eugen Nicolaescu.

Date privind populatia evaluata

Cifra totala validata – 10.730.814 persoane

  • Din care 8.979.934 adulti / 1.750.880 copii.
  • 1.915.975 taloane nu ti-au gasit adresantul din cauza datelor neactualizate de la evidenta populatiei. Dintre acestea s-au recuperat 132.809 de persoane.
  • 14% dintre persoanele evaluate nu sunt asigurate, restul de 86% fiind asigurate. Cca 1,4 milioane de persoane erau excluse de la acest tip de preventie.

Structura populatiei participante:

  • Pe sexe: 56% femei si 44% barbati;
  • Pe medii de rezidenta: 54% urban si 46% rural;
  • Stare civila: 68% persoane casatorite, 17% persoane necasatorite; 11% persoane vaduve; 3% persoane divortate;
  • Educatie: 40% liceu; 34% gimnaziu; 12% studii superioare; 12% studii primare; 2% fara studii
  • Ocupatie: 39% pensionari; 38% salariati; 9% casnice; 6% fara ocupatie; 3% elev/student; 2% agricultor, 2% liber profesionisti; 1% someri;


Factorii de risc identificati prin PNESSP la populatia Romaniei

"Datele din Program ne conduc la o concluzie ingrijoratoare: foarte multi dintre romani sunt supusi riscului de boli cardio-vasculare, diabet, ciroza si cancer", a spus ministrul sanatatii, in prezentarea rezultatelor programului.

Printre acesti factori de risc, cei mai importanti sunt cei ce duc la o crestere importanta a prevalentei bolilor cardiovasculare, patologie prin care Romania se situeaza in primele locuri in Europa

  • Consumul de sare: este EXCESIV la romani. Intre 37% si 68% din populatia evaluata la nivel de judet, cu o medie nationala ingrijoratoare de 53,8% consuma foarte multa sare.
  • Consumul de grasimi saturate: MARE. Intre 20% si 46% din populatia evaluata, cu o medie nationala de 32% consuma excesiv grasimi nesaturate. Consumul excesiv de carne rosie se situeaza intre 15% si 40% din populatia evaluata, pe grupe de varsta in functie de educatie, stare civila si ocupatie, unde media nationala este 26,6%.
  • Consumul excesiv de alcool: se intalneste intre 10% si 24% din populatia evaluata, cu o medie nationala de 16,4%. Barbatii consuma in exces alcool, de 5 ori mai mult decat femeile, dublu in mediul rural fata de cel urban.
  • Consumul de tutun: inregistreaza o cifra destul de mare, cu o medie nationala de 20,4%. Barbatii declara ca fumeaza de 2 ori mai mult decat femeile, mai mult in mediul urban decat in cel rural. Fumatul este mai frecvent la persoanele tinere si scade in raport cu varsta.
  • Riscul de depresie creste constant cu varsta si este mai mare la femei.

Principalele patologii

Ministrul sanatatii a precizat la inceputul reuniunii ca datele obtinute in urma PNESSP au fost prezentate anterior si reprezentnatilor asociatiilor medicale si ale pacientilor.  "Rezultatele obtinute sunt in concordanta cu evaluarile specialittilor ti ale asociatiilor de pacienti", a precizat ministrul.

El a subliniat faptul ca la 20% dintre persoanele evaluate s-a descoperit cel putin o boala noua.

Principalele categorii de afectiuni descoperite au fost: hipertensiunea arteriala, tulburari ale metabolismului, obezitate, hepatite cronice, anemii, diabet zaharat tip II. De asemenea, au fost descoperite cancere cu diferite localizari, precum si TBC.

Boli cardiovasculare
Potrivit datelor, 40% dintre persoanele evaluate prezinta risc de boli cardiovasculare iar riscul crescut de deces prin boala cardiovasculara este in medie de 9,1%.

In ceea ce priveste HTA, 32% dintre persoanele participante in Program sunt hipertensive. In prestigiosul studiu SEPHAR (2005), se arata ca 40% din populatia Romaniei suferea de HTA si ca riscul cardiovascular la 10 ani era de 3,5%.

Diabet
Riscul mediu de diabet zaharat II pentru populatia adulta evaluta este de cca 12% iar 5% din totalul persoanelor examinate au valori ale glicemiei mai mari decat valoarea maxima admisa. Procentul creste la 10% pentru persoanele de peste 55 de ani. Riscul mediu de a dezvolta diabet zaharat este de cca 12%.

Depasirea greutatii normale
PNESSP a aratat o cifra ingrijoratoare, peste jumatate dintre romani avand probleme cu greutatea. Astfel, 54% din populatia adulta examinata este supraponderala, iar 5% prezinta obezitate severa.

Afectiuni oncologice
Riscul de cancer la san este in medie de 3,5% din populatia evaluata, iar cel de cancer de col uterin de 1,9% la nivel national, in unele judete acesta depasind 5%. Doar 9% dintre femei au efectuat un test Babes-Papanicolau in ultimii trei ani.

Riscuri pentru sanatate la populatia tanara

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Tabloul-sanatatii-la-romani_-o-imagine-sumbra_18767/

lauff lautf laurf