Imprimare

BPOC in Romania: peste jumatate din romanii peste 40 de ani sunt la risc

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 50% din populatia de peste 40 de ani a fost identificata ca fiind la risc de BPOC, in urma celui mai reprezentativ studiu national privind prevalenta bolilor obstructive cronice.

Numarul real al persoanelor afectate de boli respiratorii cronice a fost aproximat pana acum, deoarece nu a existat niciun studiu care sa cuprinda cifre reprezentative la nivel national.

„Studiul constituie o premiera in tara noastra, atat datorita acoperirii nationale, cat si a completarii datelor culese pe baza de chestionar cu evaluarea spirometrica a subiectilor” a declarat Dana Farcasanu, directorul executiv al Centrului pentru Politici si Servicii de Sanatate. "Desi stiam ca prevalenta bolilor respiratorii in Romania este mare, ne lipseau evidentele pentru fundamentarea politicilor sanitare", a subliniat Dana Farcasanu importanta acestui demers.

Studiul constituie primul demers structurat la nivel national de evaluare a prevalentei BPOC in Romania, care a utilizat si spirometria.

Populatia tinta a fost reprezentata de adultii de peste 40 de ani , cercetarea realizata in perioada iulie-august 2011 evaluand un esantion reprezentativ de 9.639 de persoane.

Cercetarea s-a facut in 2 etape: prima a constat in aplicarea unui instrument inspirat din chestionare utilizate in studii internationale similare, cum ar fi BOLD, PLATINO, ECRHS, instrument aplicat pe un esantion populational reprezentativ la nivel national pentru populatia in varsta de 18 ani si peste, iar a 2-a etapa prin evaluarea spirometrica a subiectilor.

Dintre acestia, declarativ:

  • 33% fumau,
  • 30% prezentau dispnee de efort,
  • 19% acuzau dispnee nocturna,
  • 18% aveau wheezing,
  • 17% aveau tuse cu expectoratie, minimum trei luni pe an, minimum 2 ani consecutiv,
  • 15% acuzau sufocare,
  • 10% faceau un tratament pentru probleme respiratorii
  • 9% au declarat un diagnostic anterior de boli respiratorii.


In ceea ce priveste evaluarea clinica, 23% din persoanele investigate cu spirometrie prezentau disfunctie ventilatorie obstructiva, prevalenta fiind mult mai ridicata in randul barbatilor si respectiv a persoanelor de peste 60 de ani.

Prevalenta fumatului in randul celor testati spirometric a fost de 61%, semnificativ mai mare la barbati si semnificativ mai redusa la grupa de varsta 60 de ani si peste.

Diagnosticul de BPOC a fost evidentiat la 16% din cazuri, cu o proportie semnificativ mai mare la barbati (25%, fata de 7% la femei) si respectiv la grupa de varsta 60 de ani si peste (20%), fara diferente pe medii de rezidenta.

Pe grupe de varsta si gen, prevalenta BPOC a crescut semnificativ la varsta de 60 de ani si peste la barbati si a fost comparabila la toate grupele de varsta pentru femei.

Analiza pe medii de rezidenta si gen a relevat prevalente comparabile pe medii la barbati, dar o prevalenta semnificativ mai scazuta la femeile din mediul rural, comparativ cu cele din urban, probabil indusa de prevalenta mai redusa a fumatului la acest subgrup.

Din interpreatarea datelor reiese un fapt ingrijorator, subliniat si de directorul CPSS: unul din 4 barbatii peste 40 de ani au sau sunt la risc de BPOC. In termeni de sanatate ublica, aceasta cifra se traduce prin costuri uriase, a completat Dana Farcasanu.

La randul sau, prof.dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie a spus ca treptat batalia impotriva fumatului se muta din zona fumatului activ in zona fumatului pasiv. De asemenea, trebuie acordata o mai mare atentie poluarii din interiorul locuintei si a subliniat faptul ca 40% dintre subiectii cuprinsi in studiu se incalzesc sau gatesc la foc de lemne sau carbuni.

Chestionarul de screening si spirometria, elemente-cheie pentru depistarea precoce a bolii
Rezultatele studiului sugereaza ca numai chestionarul de screening nu este suficient in identificarea de prezumtie a persoanelor cu BPOC si ca spirometria trebuie asociata, cel putin uneori, examinarilor anuale de rutina a starii de sanatate in populatia generala de peste 40 de ani.

Cu toate limitele sale, inerente unui demers de o asemenea amploare, studiul de fata prezinta o fotografie de moment a situatiei BPOC, inclusiv in ceea ce priveste utilizarea serviciilor de sanatate si poate constitui un suport pentru deciziile privind viitoarele politici de sanatate in relatie cu BPOC-ul, combaterea fumatului sau compensarea medicamentelor.

 

 

 

Acest studiu a fost realizat de Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate (CPSS) cu sprijinul stiintific al Societatii Romane de Pneumologie (SRP) .

 

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/BPOC-in-Romania_-peste-jumatate-din-romanii-peste-40-de-ani-sunt-la-risc_18770/

lauff lautf laurf