Imprimare

Aproape 250 de studii clinice se desfasoara in Romania anual

Adaugat in Stiri din domeniul medical

 

In Romania se deruleaza mai multe studii clinice, perioada de desfasurare fiind de la cateva luni pana la cativa ani, a declarat luni pentru Agerpres, dr. Mirela Vita, de la Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

" Anual se desfasoara in jur de 250 de studii clinice, la care se adauga cele aflate in derulare din anii precedenti, pe patologii oncologice, digestive, hepatite virale, respiratorii. Majoritatea studiilor clinice sunt multicentrice la nivel european si international. Derularea lor se face conform legislatiei europene", a precizat medicul.


Ea a adaugat ca pentru aceste studii sunt platiti medicii investigatori, dar si spitalul unde se desfasoara studiul.

Privitor la studiile de faza 1, in care sunt platiti si pacientii, dr. Mirela Vita a spus ca acestea sunt foarte putine, intre doua si cinci si se desfasoara pe persoane sanatoase, voluntar, pentru a vedea cum este asimilat un medicament in organism.

Pentru toate studiile exista baza europeana de verificare a sigurantei, care este foarte stricta, a punctat medicul.

Recent, reprezentantii FABC au anuntat ca au solicitat ANMDM realizarea unui registru national al studiilor clinice, atat pentru a se informa si pacientii, dar si medicii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Aproape-250-de-studii-clinice-se-desfasoara-in-Romania-anual_18771/

lauff lautf laurf