Imprimare

Prof.dr. Irinel Popescu: anul acesta vom depasi 100 de transplanturi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Romania a inregistrat de la inceputul anului 2013 cea mai mare crestere a numarului de transplanturi dintre toate tarile europene, succes remarcat si evidentiat la Congresul ELPAT de la Rotterdam, desfasurat in urma cu 2 saptamani.

Daca anul trecut au fost 67 de donatori aflati in moarte cerebrala, de la inceputul acestui an s-au inregistrat 60 de donatori, a spus dr. Victor Zota, coordonator national al Agentiei nationale de Transplant, cu ocazia Zilei Naionale a Transplantului in Romania.

Subliniind performanta din acest an in domeniul transplantului hepatic, cand au fost efectuate deja 53 de tranplante la Institutul Fundeni - "evident cel mai mare numar efectuate vreodata in Romania" in numai cateva luni -, prof. dr. Irinel Popescu si-a exprimat speranta ca pana la sfarsitul anului vor fi efectuate peste 100 de tranplanturi hepatice.

Acest succes a fost posibil prin contributia a doi factori: medical si al opinie publice.

Pe plan medical, a fost importanta stabilirea unor coordonatori de transplant in fiecare unitate sanitara. Astfel, activitatea de transplant a crescut prin concursul unor centre, precum spitalele din Deva, Tulcea, Braila, Caiova, Spitalele Elias si Universitar din Bucuresti, care s-au alaturat unitatilor implicate in prelevarea de organe. De asemenea, un rol important l-au avut medicii de ATI si managerii spitalelor.

In ceea ce priveste opinia publica, dupa un usor recul anul trecut, romanii au redevenit din ce in ce mai deschisi donarii de organe de la pacientii in moarte cerebrala. Astfel, s-a putut constata ca a inceput din nou sa creasca rata de consintamant, mai ales dupa campaniile din mass-media, a subliniat prof dr. Irinel Popescu. El a confirmat faptul ca de la inceputul anului a crescut numarul donatorilor aflati in moarte cerebrala si a spus ca "aproape" s-a oprit transplantul de la donatori vii.

De altfel, odata cu infiintarea Agentiei Nationale pentru Transplant, numarul donatorilor aflati in moarte cerebrala a crescut constant, cu 25-30% pe an. Astfel, daca in 2005, numarul acestora era de 11, in 2011 a ajuns la 77.

Prezent la manifestarea ce a marcat Ziua Transplantului, prof dr Mihai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca, a spus ca transplantul "nu e un lux in Romania, e o necesitate absoluta".

La centrul de la Cluj-Napoca, de la inceputul anului s-au efectuat 73 de transplante.

De asemenea, in centrul de la Bucuresti, pana acum s-au facut 52 de transplante de rinichi, a adaugat dr. Zota.

Situatia nu este, insa, deloc imbucuratoare in ceea ce priveste transplantul cardiac. Desfiintarea Institutului de la Targu Mures (Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures) a dus la "dezorganizarea" activitatii de transplant cardiac, a spus, cu regret, prof.dr. Radu Deac.

Dr. Zota a precizat ca de la inceputul anului pana in prezent au fost eligibile pentru transplant 6-7 inimi, dar nu a existat compatibilitate cu receptorul (pacientul ce asteapta sa ii fie transplantata inima).

 

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.dr.-Irinel-Popescu_-anul-acesta-vom-depasi-100-de-transplanturi_18774/

lauff lautf laurf