Dr. Olsavsky: OMS incurajeaza toate statele membre sa continue supravegherea infectiilor respiratorii acute severe
Organizatia Mondiala a Sanatatii incurajeaza toate statele membre sa continue supravegherea infectiilor respiratorii acute severe, iar furnizorii de servicii medicale sunt sfatuiti sa fie atenti la calatorii intorsi recent din zonele afectate de noul coronavirus, a declarat pentru Agerpres dr.Victor Olsavszky, reprezentantul biroului OMS pentru Romania.
Din septembrie 2012 pana in prezent, OMS a fost informata cu privire la existenta la nivel mondial a 34 de cazuri confirmate prin laborator cu noul coronavirus, inclusiv 18 decese.
Dr Olsavszky a mentionat ca OMS nu recomanda screening-ul special de la punctele de intrare si nici nu recomanda aplicarea unor restrictii de calatorie sau comert.
OMS continua sa monitorizeze indeaproape situatia.
"Ministerul Afacerilor Sociale si Sanatatii din Franta a informat OMS asupra inca unui caz confirmat de laborator de infectie cu coronavirus nou (NCoV). Acest pacient a fost identificat ca parte a anchetei epidemiologice initiate de autoritatile franceze, dupa confirmarea de laborator a primului caz, la 7 mai 2013. Pacientul a stat in aceeasi camera de spital din Valenciennes cu primul pacient confirmat cu aceasta infectie in data de 27 - 29 aprilie 2013. in Arabia Saudita o ancheta este in curs de desfasurare intr-un focar dintr-o unitate sanitara, unde au fost confirmati 15 pacienti, dintre care sapte au decedat. Ministerul Sanatatii din Regatul Arabiei Saudite a recunoscut acest lucru si a invitat Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a ajuta la evaluarea situatiei si pentru a oferi indrumare si recomandari", a detaliat reprezentantul OMS pentru Romania.
Dr. Victor Olsavszky a spus ca, potrivit informatiilor OMS, "se stie ca boala este cauzata de un virus din grupul numit coronavirus, la fel ca si virusul care a provocat SARS(Severe Acute Respiratory Syndrome).
Noul coronavirus provoaca o pneumonie severa, dar nu se stie cat de des provoaca doar o infectie respiratorie blanda. S-a observat, de asemenea, ca cele mai multe dintre persoanele care au fost infectate pana acum au fost persoane mai in varsta, de cele mai multe ori cu alte boli asociate. Nu se stie de ce exista acest model de afectare, dar nici nu se stie daca acest mod de virulenta se va modifica sau nu in timp.
Modul de infectare si sursa de infectie sunt inca in faza de cercetare.
"Cea mai mare preocupare la nivel mondial ramane potentialul de raspandire al acestui nou virus, deoarece a provocat deja boli grave in mai multe tari si a persistat in regiunea mediteraneana din 2012. Pana in prezent nu exista dovezi ca acest virus are capacitatea de a sustine transmiterea generalizata in comunitati", a detaliat reprezentantul OMS pentru Romania.
Sursa: PaginaMedicala.ro