Imprimare

Medicii dentisti ieseni incep sa primeasca fondurile pentru martie 2013

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Fondurile aferente lunii martie 2013 pentru furnizorii de servicii de medicina dentara au fost alocate la nivelul judetului Iasi luni, 13 mai, si vor fi distribuite in decurs de maxim 7 zile, potrivit Colegiului Medicilor Dentisti Iasi.

"In urma discutiei intre reprezentantul Colegiului Medicilor Dentisti al judetului Iasi, conf.univ. dr. Adriana Balan, si conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi din data de 14 mai 2013, am fost informati ca fondurile aferente lunii martie 2013 postate deja pe site-ul www.hih.ro pentru furnizorii de servicii de medicina dentara au fost alocate la nivel judetean in cursul zilei de 13 mai 2013 si vor fi distribuite in decurs de maxim 7 zile", anunta dr Constantin Radauceanu, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti Iasi.

De asemenea, conducerea CMD Iasi a anuntat ca a fost inaintat Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, cu solicitarea de a fi inaintat catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii, un memoriu semnat de 129 de medici dentisti din judet, continand punctele de vedere referitoare la sistarea alocarii de fonduri la nivel national pentru asigurarea asistentei stomatologice in sistemul public de asigurari de sanatate,

La inceputul lunii aprilie, casele de asigurari de sanatate anuntau ca nu mai pot incheia acte aditionale pentru luna aprilie pentru asistenta medicala stomatologica si ca vor suspenda procesul de contractare pentru anul 2013.

In consecinta, nu s-au incheiat contracte cu furnizorii solicitanti pentru perioada aprilie - decembrie 2013. Prin adresa nr. DB 3662/16.04.2013, C.N.A.S. comunica faptul ca Ministerul Sanatatii impreuna cu Colegiul Medicilor Dentisti din Romania analizeaza posibilitatea implementarii unui program de preventie in sanatatea orala.

In fata unei astfel de situatii Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a protestat si a atras atentia asupra consecintelor negative ale acestei masuri.

"Masura de sistare a alocarii fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicina dentara adoptata unilateral de Ministerul Sanatatii fara informarea publica a beneficiarilor serviciilor de asistenta stomatologica si a corpului profesional, afecteaza in mod grav atat pacientii, cat si demnitatea profesiei de medic dentist, inlaturarea din sistemul public al asigurarilor sociale a serviciilor de asistenta stomatologica fiind o masura fara precedent in sistemul ingrijirilor de sanatate din Uniunea Europeana", se arata intr-un document semnat de presedintele CMDR, prof dr Ecaterina Ionescu.

In ultimii ani asistenta medicala stomatologica a fost subfinantata primind fonduri din an in an mai putine, declara in aprilie prof dr Ecaterina Ionescu, presedintele CMDR. "Un medic dentist care se afla in relatie contractuala cu Casa primea doua-trei milioane, care se epuizau in primele saptamani", a evidentiat presedintele CMDR.

Potrivit datelor CMDR, numarul medicilor dentisti in relatie contractuala cu Casele de asigurari nu a fost mare, din cauza sumei foarte mici. Anul trecut, din 16.000 de dentisti 18% au fost in relatie contractuala cu casele de asigurari iar anul acesta 11-12%.

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-dentisti-ieseni-incep-sa-primeasca-fondurile-pentru-martie-2013_18780/

lauff lautf laurf