Imprimare

Reluarea activitatii de transplant cardiac si pregatirea transplantului de plaman, in atentia Ministerului Sanatatii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reluarea transplantului cardiac in a doua parte a anului si pregatirea unui program special pentru inceperea transplantului de plaman sunt obiectivele Ministerului Sanatatii prezentate la intalnirea ministrului Nicolaescu cu specialisti implicati in activitatea de transplant.

Intalnirea a avut loc in contextul sarbatoririi Zilei Nationale a Transplantului si a marcarii recordului obtinut de Romania de la inceputul acestui an , cand numarul recoltarilor de la donatori a crescut de la 65 (pe intreg anul 2012) la 59 numai in primele cinci luni ale acestui an.

Alaturi de specialistii romani - prof dr Radu Deac, dr Victor Zota, presedintele Fundatiei pentru Transplant si dr Andrei Nica, director de Strategie si Management al Agentiei Nationale de Transplant - s-au aflat prof dr Francis L Delmonico, presedinte ales al Societatii Internationale de Transplant si coordonator desemnat al OMS in domeniul donarii si transplantului de organe si dr Mirela Busic, presedintele proiectului South-Est European Health Network pe probleme de transplant.

Ministrul Sanatatii a precizat ca au existat discutii cu prof dr Radu Deac in vederea reluarii transplantului de inima in partea a doua a anului, fiind nevoie si de o serie de cheltuieli pentru care se vor cauta sursele bugetare.

De asemenea, ministrul Eugen Nicolaescu le-a solicitat sprijinul specialistilor in domeniul transplantului de organe in vederea pregatirii unui program special pentru inceperea transplantului de plamani.

In opinia autoritatilor, Programul National de Transplant este unul dintre cele mai importante programe implementate de catre Ministerul Sanatatii, aflat in coordonarea Agentiei Nationale de Transplant. Faptul ca, de la infiintarea programului si pana in prezent, au fost realizate peste 3.500 proceduri de transplant, iar numarul donatorilor a crescut de la un an la altul, inseamna ca eforturile autoritatilor din domeniul sanitar, dar si ale societatii civile pentru constientizarea importantei transplantului si pentru dezvoltarea acestui sector sunt cunoscute, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Pentru optimizarea programului, Ministerul Sanatatii anunta ca se afla in faza de avizare a criteriilor de acreditare a unitatilor care efectueaza proceduri de transplant.

Succese in domeniul transplantului de ficat si rinichi, regrete in domeniul transplantului cardiac

Romania a inregistrat de la inceputul anului 2013 cea mai mare crestere a numarului de transplanturi dintre toate tarile europene, succes remarcat si evidentiat la Congresul ELPAT de la Rotterdam, desfasurat in urma cu doua saptamani.

In ceea ce priveste transplantul hepatic, pana la acest moment au fost efectuate, la Institutul Fundeni, 53 de proceduri, iar prof.dr. Irinel Popescu, prezent, pe 14 mai, la o conferinta de presa ce marca acest succes, isi exprima speranta ca anul acesta numarul va trece de 100 de proceduri.

Si in ceea ce priveste transplantul renal in Romania, se poate vorbi de succes. In primele cinci luni ale anului au fost efectuate 73 de transplanturi la Cluj si 52 la Bucuresti.

In schimb, situatia nu e imbucuratoare in ceea ce priveste transplantul cardiac. Dupa ce timp de 13 ani, la Targu mures s-au realizat 50 de tranplanturi de cord, desfiintarea in 2011 a Institutului de la Targu Mures (Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures) a dus la "dezorganizarea" activitatii de transplant cardiac, dupa cum amintea, cu regret, prof.dr. Radu Deac. Astfel ca, in ultimii doi ani, nu s-a mai realizat niciun transplant cardiac in Romania.

Nici situatia financiara in domeniul transplantului nu este tocmai buna. Fondurile pentru transplant sunt pe cale a se termina, dar se spera suplimentarea acestora la rectificarea bugetara.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Reluarea-activitatii-de-transplant-cardiac-si-pregatirea-transplantului-de-plaman_-in-atentia-Ministerului-Sanatatii_18782/

lauff lautf laurf