Imprimare

Bariera hemato-encefalica, tema principala a Congresului de Neurologie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Bariera hemato-encefalica este o structura esentiala pentru existenta noastra, extrem de importanta pentru intelegerea tuturor bolilor sistemului nervos central si a modalitatii terapeutice, a subliniat miercuri prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii de Neurologie din Romania (SNR).

Congresul de Neurologie din acest an, care se desfasoara intre 15 si 18 mai la Bucuresti, in organizarea Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", are ca tema principala "Bariera hemato-encefalica in bolile neurologice".

"Bariera hemato-encefalica se refera la acea structura esentiala pentru existenta noastra care se realizeaza intre sange si tesutul cerebral. Acea bariera prin care trebuie sa treaca toate substantele din sange catre creier, oxigen, glucoza si tot ceea ce are creierul nevoie pentru o buna functionare si o buna structura, acea bariera prin care creierul trebuie sa elimine toti produsii de metabolism si, nu in ultimul rand, acea bariera prin care medicamentele pe care le folosim in tratamentul afectiunilor cerebrale trebuie sa treaca pentru ca ele sa-si faca efectul. Altfel, e iluzoriu sa ne gandim ca tot ceea ce inghitim ajunge in sistemul nervos central. Este o componenta extrem, extrem de importanta pentru intelegerea tuturor bolilor sistemului nervos central si a modalitatii terapeutice", a spus medicul.

Prof. dr. Ovidiu Bajenaru a evidentiat ca prin alegerea acestui subiect si dezbaterea lui in cadrul forumului stiintific se va atrage atentia medicului practician asupra unor aspecte la care fiecare in activitatea sa de zi cu zi este obligat sa se gandeasca in momentul in care diagnosticheaza si mai ales cand trateaza afectiunea sistemului nervos central.

Referindu-se la colaborarea dintre Societatea de Neurologie din Romania si Societatea de Medicina Interna din Romania, acesta a punctat ca este una dintre cele mai vechi si mai stabile.

"Simpozionul comun care va avea loc va aborda problema bolilor vasculare, care sunt ucigasul numarul 1 in Romania. Din recentul raport publicat de Ministerul Sanatatii referitor la evaluarea starii de sanatate reiese ca 52,8% din mortalitatea in populatia romaneasca este data de bolile vasculare, care, daca ne uitam la structura lor, inseamna jumatate boala coronariana, jumatate accidente vasculare cerebrale. Din pacate, aceste doua afectiuni sunt niste puncte finale, la care se ajunge printr-o serie de factori de risc care inseamna diabet, obezitate, fumat, dislipidemie, hipertensiune arteriala, care, izolat, sunt discutate de diferite alte specialitati. In realitate, nevoia colaborarii interdisciplinare este esentiala pentru conceperea, dezvoltarea unui program real si coerent de preventie a bolilor vasculare, care va fi singura modalitate de reducere a mortalitatii", a detaliat medicul.

Privitor la frecventa accidentului vascular cerebral, prof. dr. Ovidiu Bajenaru a aratat ca aceasta este de aproximativ 3% - 4% in populatia generala, dar la populatia cu risc crescut inseamna mult mai mult.

Pentru a evita aceste boli neurologice, specialistul a accentuat asupra necesitatii de a constientiza, de a depista factorii de risc, precum si a prezentarii la medic.

"Controlul medical precoce este cheia ameliorarii starii de sanatate. Asta trebuie sa intelegem din copilarie. Trebuie sa fie niste programe educationale reale si sa reuseasca sa trezeasca interesul inca de la varsta scolara, pentru a intelege ca trebuie mers la medic pentru controale periodic. Sa aiba o alimentatie corecta, sa fac miscare, sa evite supragreutatea, sa-si depisteze precoce tensiunea, pentru ca cel mai frecvent factor de risc este hipertensiunea arteriala. Sa nu neglijeze tensiuni asa-zis putin mai mari, asta inseamna mari si riscul este la fel de mare. O tensiune mai mare inseamna, conform ultimelor norme, ce este peste 130 ca maxima si 80-85 ca diastolica", a precizat prof. dr. Bajenaru.

Pentru ca persoanele varstnice sa-si mentina capacitatea intelectuala, el recomanda o viata cat mai activa atat fizic, cat si intelectual, in functie de capacitatile fiecaruia.

"In raport cu deteriorarea cognitiva si intarzierea debutului bolii Alzheimer, activitatea intelectuala este factor de protectie pentru manifestarea bolii Alzheimer", a subliniat medicul.

El recomanda pentru mentinerea plasticitatii cerebrale, a unei dinamici cerebrale foarte bune, cititul, dezvoltarea activitatilor de tip hobby.

Privitul la televizor, din punctul de vedere al prof. dr. Bajenaru, nu face parte dintre activitatile recomandate, fiind un factor de agresiune, si nu de protectie.

"Televiziunea este un mare progres, dar important este continutul emisiunilor. Sunt recomandate emisiuni care sa ne solicite din punct de vedere intelectual si cultural, dintr-o diversitate de domenii. Computerul trebuie utilizat nu foarte mult timp, pentru informare corecta. Din punctul meu de vedere, ca medic , internetul in general este ceva ce pacientilor le face mai mult rau decat bine, pentru ca cele mai accesibile site-uri nu contin informatia medicala corecta stiintific si de multe ori intalnim rezistente la un tratament corect, la un diagnostic corect, pentru ca informatia de pe internet le spune altceva pacientilor. La multe congrese internationale sunt dezbateri pe aceasta tema si concluzia generala este ca, din nefericire, accesul la internet asa cum este in momentul de fata din punct de vedere medical constituie mai degraba un factor de agresiune, si nu de protectie, cel putin din punct de vedere neurologic si psihiatric", a reliefat prof. dr. Ovidiu Bajenaru".

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Bariera-hemato-encefalica_-tema-principala-a-Congresului-de-Neurologie_18783/

lauff lautf laurf