Consiliul Investitorilor Straini: Romania este deficitara la preventie si depistare precoce
Sistemul de sanatate din Romania nu acorda suficienta atentie preventiei si depistarii precoce a bolilor, ceea ce ar putea avea un impact major asupra sanatatii, iar pacientii romani au tot felul de piedici in accesul la tratamente moderne si la medicamente de noua generatie, arata editia 2013 a Cartii Albe a Consiliului Investitorilor Straini (CIS), potrivit Agerpres.
"Romania se situeaza pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste speranta de viata la nastere, dar pe primul loc in ceea ce priveste mortalitatea infantila. Incidenta afectiunilor cronice are in continuare un nivel cu mult peste media europeana. Cauzele sunt diverse. Romania a avut cel mai mic procent din PIB alocat pentru sanatate in 2012 (4%). Mai mult, se constata o lipsa de eficienta in alocarea resurselor si o nevoie de a intari sistemele de monitorizare a cheltuielilor din sistem. De asemenea, pacientii romani au tot felul de piedici in accesul la tratamente moderne si la medicamente de noua generatie. Acestea au potential de reducere a costurilor din sistemul de sanatate prin aceea ca-l ajuta pe pacient sa se intoarca mai repede la locul de munca, reducand atat numarul zilelor de spitalizare, cat si efectele adverse ale zilelor de concediu medical asupra economiei", se arata in document.
Potrivit sursei citate, din cauza migratiei masive in Europa de Vest a specialistilor in medicina, numarul medicilor din Romania a scazut, ingreunand si mai mult accesul la servicii de sanatate si afectand direct si pe termen lung sanatatea cetatenilor romani.
Pe de alta parte, CIS mentioneaza ca actuala situatie economica dificila a condus la constrangeri severe asupra bugetului sistemului sanitar.
"Cu toate acestea, pentru a fi competitiva, Romania va trebui sa adopte o gandire strategica si sa isi concentreze resursele asupra sectoarelor care vor permite cresterea durabila pe termen mediu si lung. Consideram ca sistemul sanitar ar putea fi unul dintre acele sectoare, insa autoritatile trebuie sa fie pregatite sa investeasca mai mult. Am saluta, totodata, o predictibilitate si o claritate mai mare a legislatiei, dar si o viziune pe termen lung a autoritatilor, punand accent pe acele proiecte care ar avea un efect de multiplicare pe termen mediu si lung", arata Cartea Alba 2013.
Sursa: PaginaMedicala.ro