Americanii au creat celule stem embrionare umane prin clonare
Cercetatori americani au creat celule stem embrionare umane plecand de la celule de piele, recurgand la tehnica clonarii, o premiera dupa mai multe tentative nereusite efectuate in lume in ultimii ani, anunta Agerpres.
Fara sa produca clone, oamenii de stiinta au demonstrat prima oara prin cercetarile lor, ca se pot crea celule stem embrionare identice din punct de vedere genetic cu persoana de la care se pleaca.
Celulele stem embrionare sunt singurele care se pot diferentia in orice tip de celule ale organismului si inmulti fara limite, reprezentand astfel un mare potential terapeutic.
Celulele sunt deosebit de promitatoare in tratarea bolii Parkinson, a sclerozei in placi, a bolilor cardiace si a ranilor la maduva spinarii.
Cercetarea, desfasurata de Sukrat Mitalipov de la Universitatea pentru Sanatate si stiinte Oregon (nord-estul Statelor Unite), a fost efectuata dupa un succes inregistrat in 2007, cand s-a reusit convertirea celulelor pielii de maimuta in celule stem embrionare.
Cercetatorii au recurs la tehnica clasica de clonare, care consta in utilizarea nucleului celulei de piele ce contine ADN-ul persoanei pentru a-l transfera in celula unui ovul de unde s-a scos materialul genetic. Nucleul unei celule adulte a fuzionat astfel cu un ovul care dezvolta si produce celule stem embrionare. "Celulele stem obtinute cu ajutorul acestei tehnici si-au dovedit capacitatea de a se diferentia, ca si celulele stem embrionare normale, in diferite tipuri de celule, nervoase, hepatice si cardiace", explica dr Mitalipov, al carui studiu apare in versiunea online a revistei americane Cell.
In plus, pentru ca aceste celule stem reprogramate se pot obtine plecand de la materialul genetic din nucleul unui bolnav, nu exista riscul respingerii celulelor implantate a explicat medicul.
Subliniind ca "mai este mult drum de parcurs pana la dezvoltarea unor tratamente pe baza de celule stem embrionare sigure si eficiente", dr Mitalipov apreciaza ca acest progres reprezinta un pas important in crearea de celule stem ce pot fi utilizate in medicina regenerativa.
Sursa: PaginaMedicala.ro