Ministrul Sanatatii: Cetatenii trebuie sa fie mai responsabili pentru propria sanatate
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale, ca cetateni trebuie sa "devina responsabili pentru propria sanatate si sa-si verifice periodic tensiunea arteriala”.
Ministrul Nicolaescu, impreuna cu presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, Profesor Dr Maria Dorobantu, au sustinut pe 18 mai o declaratie de presa cu privire la Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale.
“Ce trebuie precizat in legatura cu toate aceste boli este faptul ca ele pot fi prevenite. Daca riscul este depistat la timp si se iau masuri nu se ajunge la boala. De aceea, mesajul meu catre cetateni este sa devina responsabili pentru propria sanatate si sa-si verifice periodic tensiunea arteriala”, a mai adaugat ministrul Sanatatii.
“Atat publicul larg, cat si pacientul hipertensiv trebuie sa fie constient de riscurile si consecintele acestei afectiuni. Se impune adoptarea unui stil de viata sanatos si verificarea regulata a tensiunii arteriale pentru a putea preveni aparitia hipertensiunii”, a aratat prof. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune.
Prof Dr. Maria Dorobantu a subliniat importanta preventiei in ceea ce priveste controlul periodic al tensiunii, subliniind faptul ca, in cursul zilei de ieri, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale, peste 600 de bucuresteni, cu varste cuprinse intre 19-70 de ani si-au testat valorile tensiunii arteriale la corturile amplasate in curtea Spitalului Clinic Coltea.
“Hipertensiunea arteriala este una dintre principalele patologii cu care se confrunta cetatenii romani, iar acest lucru a fost descoperit si in rezultatele PNESSP. 32% din persoanele participante in Program sunt hipertensive, eu insumi fiind un hipertensiv de multi ani, chiar si cu unele complicatii”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Ministrul Sanatatii a precizat in cadrul declaratiei de presa ca exista beneficii sociale si economice semnificative atunci cand depistarea hipertensiunii se face precoce, se utilizeaza medicatia adecvata si se monitorizeaza ulterior de catre medicul curant.
Ministrul Eugen Nicolaescu a amintit faptul ca o persoana hipertensiva are un risc de aproximativ 7 ori mai mare de a dezvolta o boala cardio-vasculara, conform rezultatelor Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate.
Sursa: PaginaMedicala.ro