Imprimare

Premiera medicala nationala in urologie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O interventie chirurgicala realizata in premiera nationala de o echipa mixta romano-austriaca la Centrul de Chirurgie Urologica si Transplant Renal Fundeni a fost prezentata la cea de-a 29-a editie a Congresului National de Urologie ROMURO.

Dupa cum a precizat vineri, 17 mai, intr-o conferinta de presa acad. prof. univ. dr. Ioanel Sinescu, seful Centrului de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni, este vorba despre o procedura chirurgicala de neuromodulare a tractului urinar inferior, ca modalitate de tratament complex al incontinentei urinare prin imperiozitate, refractara la tratamentul clasic.

Interventia a fost realizata cu succes de o echipa mixta romano-austriaca sub indrumarea doctorului Johann Wachter, medic de chirurgie urologica la Donauspital din Viena, cu o experienta de peste 20 de ani in acest domeniu, a subliniat Sinescu.

Procedura consta in implantul la nivelul nervilor sacrati S3 a doi electrozi, cuplati ulterior cu un generator de impulsuri electrice, ce regleaza activitatea nervoasa, senzoriala si motorie a vezicii urinare, reducand frecventa mictiunilor si imbunatatind continenta urinara a pacientilor ce prezinta aceasta patologie, a explicat dr. Robert Stoica, membru al echipei de medici.

Interventia chirurgicala a durat o ora, pacienta fiind supusa anesteziei generale.

"Electrozii au fost implantati sub control radiologic in gaurile sacrate S3, fara a exista incidente deosebite iar pacienta si-a revenit imediat dupa anestezia generala", a spus medicul.

La randul sau, dr. Bogdan Haineala, membru al echipei operatorii, a afirmat ca urmatorul pas va fi facut peste aproximativ doua saptamani, cand pacientei i se va implanta sub piele si un dispozitiv electronic de mici dimensiuni prin care medicul va putea regla activitatea nervilor care merg la vezica urinara si la sfincter.

Pacienta, in varsta de 26 de ani, este cunoscuta cu suferinta urinara cronica, cu simptomatologie vezicala iritativa extrem de severa, ce implica mictiuni multiple (25/zi si 10/noapte), ea fiind supusa in permanenta unui stres real.

Patologia de care suferea tanara nu a raspuns la tratamentul clasic, iar prin aceasta noua procedura va beneficia de o imbunatatire substantiala a calitatii vietii, a subliniat dr. Stoica.

El a mentionat ca acestei interventii a fost supusa si o pacienta de 60 de ani.

Medicii sustin ca pe baza studiilor de pana acum calitatea vietii pacientilor cu astfel de afectiuni se imbunatateste considerabil.

Pentru acest tip de interventie sunt eligibile numai persoanele care nu raspund la tratamentul clasic.
Costurile unei astfel de interventii se ridica la aproximativ 12.000 de euro si au fost finantate chiar de producatorul echipamentului medical, firma Medtronic din SUA.

Daca aceasta procedura medicala a fost recunoscuta in SUA in urma cu 15 ani, iar in tari precum Germania, Belgia, Olanda, Austria sau Elvetia se realizeaza saptamanal doua sau trei astfel de proceduri, in Romania, potrivit specialistilor, vor putea fi realizate anual 20-30 de astfel de interventii.

Incontinenta urinara prin imperiozitate reprezinta o patologie urologica frecvent intalnita si cu un impact negativ asupra calitatii vietii. Afecteaza in special femeile dupa varsta de 60 de ani, fiind estimat ca 35% din femeile care au trecut de aceasta varsta sufera de incontinenta urinara intr-o forma sau alta.

Frecvent, tratamentul conservator sau medicamentos nu ajuta la ameliorarea acestei suferinte.

In ceea ce priveste finantarea, echipa de medici romani intentioneaza sa depuna un proiect la Ministerul Sanatatii ce va viza subventionarea de catre stat a unor astfel de interventii chirurgicale, dar dupa ce se va face o evaluare.

Cea de-a 29-a editie a Congresului National de Urologie ROMURO a reunit la Bucuresti specialisti de top din urologia romaneasca si internationala, aducand astfel un plus de valoare medicinei de specialitate din Romania.

Pe parcursul celor patru zile dedicate urologiei si inovarii in acest domeniu medical au avut loc mai multe sesiuni si dezbateri conduse de reputati profesori urologi atat din tara, cat si din strainatate.

Cu acest prilej au avut loc si cursurile ESU (European School of Urology), care desavarsesc integrarea urologiei romanesti in cea europeana si internationala.

"Cea de-a 29-a editie a Congresului National de Urologie ROMURO 2013, cu participare internationala, s-a dovedit a fi un nou succes pentru urologia romaneasca, plasand medicina din Romania pe harta comunitatilor urologice performante. Prin sesiunile si dezbaterile ce au avut loc in cadrul acestui eveniment de amploare, specialisti de top din urologia internationala au adus un plus de valoare acestui complex domeniu medical, iar premiera nationala realizata cu succes la Fundeni nu face decat sa ne bucure prin faptul ca si pacientii romani vor putea beneficia de acum de tratamente medicale inovatoare. Interventia realizata astazi, in premiera nationala, la Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni s-a dovedit a fi un real succes, iar aceasta metoda terapeutica ce va fi aplicata incepand de-acum si in Romania reprezinta singura optiune valida dupa esecul tratamentului conventional', a declarat prof. dr. Ioanel Sinescu.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera-medicala-nationala-in-urologie_18796/

lauff lautf laurf