Imprimare

Medicii vor fi obligati sa isi faca asigurare de malpraxis

Adaugat in Stiri din domeniul medical

stetoscop2Un proiect de lege al Ministerului Sănătăţii va obliga medicii sa ȋși facă o poliţă de asigurare pentru malpraxis, iar în cazul producerii unei erori medicale, doctorii vor purta mai ȋntȃi o negociere cu pacientul şi asiguratorul, înainte de a se apela la un mediator sau de a ajunge ȋn instanţă.


„Devine obligatorie asigurarea atât a medicilor, cât şi a întregului personal medical care este implicat în furnizarea serviciilor de sănătate. La ora aceasta, poliţele de asigurare sunt foarte ieftine ca medie, dar variază de la câţiva euro la câteva sute de euro. Evident că în momentul în care va fi introdusă obligativitatea despăgubirilor civile, asiguratorii vor creşte valoarea poliţelor. Noi sperăm ca prin concurenţă lucrurile să nu ducă chiar la ceva nesustenabil (...) poliţele să poată fi susţinute de medici din salariile actuale, nu din plicuri şi alte foloase suplimentare. Avem discuţii destul de serioase în ce măsură instituţiile care angajează medicii ar putea plăti o bună parte din poliţa de asigurare. N-am reuşit să identificăm încă o anume sumǎ", a declarat reprezentantul Ministerului Sănătăţii, Petru Melinte, scrie medicalmanager.ro
Oficialul a mai declarat cǎ, ȋn prezent, doar medicii care lucrează la instituţii care încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate au poliţe de asigurare pentru malpraxis: “Din păcate, poliţele lor de malpraxis sunt în general la minimum şi se referă doar la daunele materiale care sunt mult reduse în comparaţie cu cele morale. De exemplu, pentru asistenţi poate să fie şi câţiva euro pe an.”, a continuat Petru Melinte.
Potrivit proiectului care va fi supus dezbaterii publice, pacienţii şi asiguratorii vor fi nevoiţi sǎ negocieze ȋnainte de a se adresa unui mediator sau unei instanțe: „Procedura pe care o propunem noi este anterioară medierii. Deci este o negociere care are loc împreună cu asiguratorul şi care nu este o procedură juridică. Este o procedură amiabilă şi care duce la stingerea conflictului.”
Potrivit aceleiași surse, autoritǎțile se gȃndesc la elaborarea unui Ordin prin care să se plafoneze daunele morale care trebuie plătite de medici sau de instituţiile spitaliceşti în cazurile de malpraxis: „Ne dorim foarte mult ca lucrurile să nu explodeze, să ajungem să putem plafona daunele morale. Asta este un lucru extrem de important pentru că dacă ne apucăm să facem un calcul cu daune morale de 500.000 de euro asigurările vor fi undeva la zeci de mii de euro şi societatea în sine nu suportă aşa ceva. Este greu să îl pui pe un medic care câştigă în mod oficial 500 sau 600 de euro să plătească daune de zeci de mii de euro.”, a declarat reprezentantul Ministerului Sănătăţii.
Secretarul de stat ȋn Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a atras atenţia cǎ ȋn prezent existǎ și o altǎ problemǎ și anume medicii neasigurați: „Problema majoră a fost şi este faptul că medicii nu se asigură, iar pacienţii care au probleme din cauza unui malpraxis nu pot să obţină ce trebuie să obţină de la asigurări, acesta este motivul pentru care trebuie să modificăm modul de lucru. În al doilea rând este birocraţia foarte grea. (...) De multe ori cazurile ajungeau direct în instanţă şi atunci dura, populaţia era foarte nemulţumită", a subliniat Raed Arafat. Petru Melinte, reprezentantul Ministerului Sănătăţii, a mai specificat faptul cǎ, la nivel național, existǎ aproximativ 200 de cazuri de malpraxis.

Sursa: http://www.exploremedicinetv.ro

lauff lautf laurf