Imprimare

Ziua Mondiala a Medicinei de Familie, sarbatorita pentru prima data si in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Organizatia Mondiala a Medicilor de Familie, WONCA, a stabilit, la Conferinta de la Cancun din 2010, ca pe 19 mai sa se celebreze Ziua Mondiala a Medicinei de Familie, prin manifestari care sa sublinieze important medicinei de familie atat pentru pacienti cat si in sistemul de sanatate.

Potrivit lui Garth Manning, CEO WONCA, ”aceasta zi evidentiaza rolul si contributia medicului de familie in buna functionare a sistemelor de sanatate din intreaga lume si este o minunata ocazie de a recunoaste rolul central al specialitatii noastre in furnizarea ingrijirilor personalizate, continue si comprehensive catre pacientii nostri, precum si progresele realizate in medicina familiei din intreaga lume”

In 2013, Societatea Nationala a Medicilor de Familie din Romania a sarbatorit pentru prima oara aceasta zi, prin manifestari dedicate medicilor de familie.

De asemenea, Societatea Nationala a primit multe mesaje transmise atat de medici, cat si de pacienti, oameni simpli sau personalitati ale vietii publice.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a tinut sa isi exprime si el, printr-un mesaj public, aprecierea fata de medici de familie.

"In Romania, medicina de familie a capatat in decursul anilor un statut tot mai important, iar pe masura ce preventia a avut un rol mai bine promovat si medicul de familie a fost mai prezent in comunitate. Medicul de familie este astazi cel mai apropiat exponent al sistemului sanitar de cetatean, fie ca este pacient, fie ca este un simplu om care are nevoie de ajutor profesionist atunci cand sanatatea lui este in pericol", spune ministrul.

Eugen Nicolaescu sustine ca "medicul de familie este cel care reprezinta temelia sistemului sanitar romanesc, indiferent care au fost abordarile autoritatilor pe parcursul guvernarilor, statutul acesta urmand sa se consolideze si sa asigure cetateanului o mai mare speranta ca are un medic care poate interveni la nevoie, dar nu numai atat".

Din pacate, insa, un buget redus nu permite ca in 2013 "multe din asteptarile cetatenilor si medicilor sa se indeplineasca in mare masura", insa pentru anii urmatori "construim programe de preventie, de integrare a serviciilor medicale, de accentuare a rolului medicului de familie".

Un mesaj emotionat, dar care surprinde esenta specialitatii de medicina de familie a venit de la guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu:

"In conditiile in care bataliile cu inamicii microbieni sunt tot mai diversificate si purtate pe tot mai multe fronturi, in timp ce savantii viseaza sa conecteze computere moleculare la genomul bacteriilor, ma gandesc cu liniste si cu drag la medicul care sa ma cunoasca si sa ma inteleaga ca intreg. Si care, asemenea unui jucator de puzzle, sa repuna mereu la locul lor componente “desfacute” prin atatea clinici, atatea laboratoare si cu ajutorul atator aparate. El este medicul de familie! ", a spus guvernatorul BNR.

Si alte voci importante, ale pacientilor au adus un omagiu medicinei de familie.

"Medicul de familie e cel mai important in ceea ce priveste asistenta medicala. Este primul care intra in contact cu pacientul si este cel care ii monitorizeaza starea de sanatate toata viata. Din acest motiv este foarte important ca medicul de familie sa comunice si sa empatizeze cu pacientul, pe langa faptul ca trebuie sa aiba o pregatire medicala extensiva astfel incat sa recunoasca simptomele majoritatii afectiunilor. Poate se numeste medic de familie si din cauza ca mai mult sau mai putin face parte din familie, cunoaste toate afectiunile pacientului de care are grija, iar cateodata cunoaste si toate problemele de zi cu zi cu care se confrunta pacientul", se arata in mesajul Rozaliei Lepadatu, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune

 

Manifestari dedicate Zilei Mondiale ale Medicilor de Familie in intreaga lume

EGIPT
Asociatie medicilor de familie din Egipt (EFMA) dedica Zilei Mondiale o Conferinta stiintifica pentru medicii de familie din regiunea deltei Nilului, sub titlul "Princiile

practicii medicinei de familie si calitatea in ingijirea bolilor cronice"

NOUA ZEELANDA

Ziua Mondiala este subiectul principal abordat in revista lunara "GP Pulse"

ELVETIA

In Elvetia, Ziua Medicului de Familie s-a celebrat pe 16 mai si a fost marcat de manifestari sustinute de Biroul federal de Sanatate Publica si ministrul sanatatii, Alain Berset.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ziua-Mondiala-a-Medicinei-de-Familie_-sarbatorita-pentru-prima-data-si-in-Romania_18804/

lauff lautf laurf