Imprimare

Proiect pilot de screening al hepatitei B

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania si Societatea Nationala de Medicina Familiei au lansat miercuri, la Institutul de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals", campania "Impotriva hepatitei alaturi de pacienti".
Campania este un proiect-pilot de screening care se va desfasura in Bucuresti si in judetele Prahova, Bacau, Mures, Gorj, Buzau, Brasov.

In lume sunt peste 2 miliarde de persoane infectate cu virusul hepatitic B, din care 240 de milioane au infectie activa.
Prevalenta in Romania este, potrivit specialistilor, una medie, insa comparativ cu celelalte tari europene este mare. Studiile facute in Romania au evidentiat o prevalenta

de 4-6 la suta, ceea ce inseamna peste un milion de persoane infectate.

Prof. dr. Victoria Arama, de la Institutul "Matei Bals", a afirmat, intr-o conferinta de presa organizata cu prilejul lansarii campaniei, ca in Romania exista o coinfectie cu

virusul hepatitic B si D in procent de peste 20 la suta. Ea a adaugat ca genotipul D este mai frecvent la noi si are o evolutie rapida spre ciroza si cancer hepatic.

La randul sau, managerul institutului, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, a amintit campania, inceputa in 1996, de vaccinare obligatorie pentru nou-nascuti si a punctat ca persoanele care nu au beneficiat de aceasta campanie ar fi bine sa se vaccineze.

El a mentionat ca particularitatea virusului hepatitic B este aceea ca moare la 120 de grade, or, apa incepe sa fiarba la 100 de grade, deci nu se poate vorbi de o sterilizare.

Specialistul a aratat ca 40-50 la suta dintre cei cu infectie cu virus B raman purtatori si in timp pot dezvolta din nou infectia. Medicul le-a transmis celor care nu sunt purtatori de virus mesajul: testati-va, controlati-va si vaccinati-va. In ceea ce priveste virusul hepatitic C, Streinu Cercel a subliniat ca acesta se poate vindeca prin noile terapii, in timp ce pentru virusul B nu se poate vorbi de vindecare, ci doar de monitorizare. El a mentionat ca pana in 1996, cand a inceput vaccinarea obligatorie pentru nou-nascut, incidenta infectiei cu virus hepatitic B era de 13 la suta iar dupa vaccinare a ajuns la 3,4-4 la suta.

Medicul a mai precizat in legatura cu virusul hepatitic C ca moare la 65 de grade si ca in prezent sunt aproximativ 800.000 de persoane infectate cu acest virus.

Presedinta Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, Marinela Debu, a explicat ca este foarte important ca oamenii sa se testeze pentru hepatita B, mai ales cei care sunt la risc, precum persoanele consumatoare de droguri injectabile, cele care si-au facut piercing, tratamente stomatologice si nu numai. Ea a precizat ca pentru aceasta campanie sunt aproximativ 9.000 de teste.

Dr. Rodica Tanasescu, presedinta Societatii Nationale de Medicina Familiei, a subliniat importanta testarii si s-a referit la propunerea pe care medicii de familie au facut-o la CNAS privitor la posibilitatea recomandarii testarii de catre acestia. Medicul a evidentiat importanta vaccinarii la orice varsta, mai ales pentru aceasta infectie, care nu da semne decat in stadii grave.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Proiect-pilot-de-screening-al-hepatitei-B_18811/

lauff lautf laurf