Audiere publica asupra preventiei: 800 de opinii din 39 de judete
Audierea publica ,,Preventia in sanatate – cine castiga si cine pierde in sistemul de sanatate?” a strans 800 de opinii din 39 de judete despre principalele masuri care ar trebui prevazute in strategia de preventie al Ministerului Sanatatii.
Proiectul Academiei de Advocacy a debutat in 26 aprilie la Targu Mures. Initiativa a pornit de la insuficienta resurselor alocate sistemului public de sanatate, tinand cont de lipsa unor repere unitare legate de starea de sanatate a populatiei din Romania.
Simona Fit, expert Advocacy este de parere ca a fost prima audierea publica organizata de Academia de Advocacy ce a avut o asa de mare participare.
Comisia de experti care a analizat opiniile transmise de participanti a fost formata din prof. univ. dr. Leonard Ayam, rector Universitatea de Medicina si Farmacie Targu-Mures, prof. univ. dr. Petru Armean, Universitatea de Medicina si Farmacie ,,Carol Davila” Bucuresti, conf. univ. dr. Carmen-Daniela Domnariu, Universitatea ,,Lucian Blaga” Sibiu, dr. Val Vilcu, jurnalist, Simona Fit, consultant in transparenta decizionala Academia de Advocacy.
Principala concluzie contureaza o opinie favorabila preventiei.
Cel mai mare interes legat de acest subiect l-a manifestat grupul beneficiarilor preventiei in sanatate, 42% dintre opiniile scrise fiind colectate de la cetateni. Pe locul doi s-a clasat grupul cadrelor medicale, adica 36%, dintre acestia 17% fiind medici de familie.
Principalele efecte pozitive asupra populatiei - beneficiarii preventiei in sanatate - sunt mentinerea si imbunatatirea calitatii vietii, mentinerea starii de sanatate, precum si cresterea nivelului de educatie pentru o viata sanatoasa.
Din perspectiva medicilor, principalele efecte benefice sunt:
- preventia primara (de exemplu imunizarile, se adreseaza omului sanatos)
- preventia secundara (reducerea riscului la la pacientii fara manifestari clinice, identificarea riscurilor de imbolnavire, depistarea bolilor in stadii incipiente)
- preventia tertiara (de evitare a complicatiilor bolilor, printr-o atenta si competenta monitorizare a acestora).
In acest sens dezideratele sunt sanatatea populatiei si eficientizarea cheltuielilor publice in sanatate pe termen lung si mediu.
Totodata, studiul trage si un semnal de alarma. Opiniile scrise sintetizate subliniaza si riscurile de esec ale preventiei in sanatate, principalul fiind corelat cu incoerenta la nivel politic, mai ales atunci cand estevorba despre strategii, programare si implementare.
Principalele masuri ce ar trebui prevazute in strategia de preventie al Ministerului Sanatatii sunt:
- programele de imunizari;
- depistarea factorilor de risc;
- consultatiile preventive cu accent pe partea de educatie si igiena;
- programe de screening pentru principalele grupe de risc, in boli la care aceasta forma de preventie este posibila (cancer de col uterin, cancer de colon, mamar, melanom malign etc).
Au fost subliniate si situatiile diferitelor categorii socio-profesionale expuse la riscuri mai mari, precum si necesitatea definirii pachetelor de servicii medicale, cu structuri diferentiate in functie de necesitati.
Recomandarile Comisiei de Experti a audierii publice vizeaza programe de preventie sustinute si finantate de Ministerul Sanatatii in cadrul unei strategii pe termen scurt, mediu si lung:
- prioritizarea masurilor de preventie in sanatate raportat la nevoi in conformitate cu dovezile de eficienta;
- evitarea blocajelor si asigurarea continuitatii programelor in urma prezentarii datelor stiintifice relevante;
- asigurarea de resurse adecvate planificarii, implementarii si evaluarii strategiei de preventie in sanatate, mentinand standarde inalte ale calitatii;
- fructificarea potentialului de contributie al asistentei medicale primare prin medicina de familie;
- acoperirea sistematica a intregii populatii cu servicii preventive optime;
- transparenta, comunicarea si facilitarea implicarii tuturor celor relevanti in toate etapele construirii si derularii programelor existente.
Sinteza audierii publice va fi transmisa decidentilor publici si politici in domeniu, tuturor celor care au participat la audierea publica, precum si cetatenilor, in general, prin intermediul mass-media si prin publicarea pe site la www.advocacy.ro, www.snmf.ro si www.implicat.info.
Autor: Max Constantinescu
Sursa: PaginaMedicala.ro