Imprimare

Studentii francezi ce isi fac studiile in Romania au probleme cand vor sa practice acasa meseria

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Multi studenti francezi la Medicina care vor sa-si faca studiile in Romania au probleme la intoarcerea in Franta. Multi dintre ei prefera sa nu-si termine studiile in Romania. La sfarsitul anului 5, se intorc in Franta pentru a trece Examenul de Clasificare Nationala (ECN), ceea ce le va permite sa-si faca stagiatura intr-un spital francez si sa profeseze apoi ca medic in Franta, informeaza sambata publicatia L'Alsace, citata de Agerpres.

Aceasta modalitate a facut obiectul unei contestatii din partea studentilor si facultatilor franceze. Prin urmare, la 10 august 2011 guvernul a prevazut prin decret ca studentii, care au epuizat posibilitatile de a urma cursurile de Medicina in Franta si au ales sa faca o facultate in strainatate, sa nu se poata prezenta la probele pentru ciclul 3 de studii medicale in Franta, o dispozitie indreptata impotriva celor care vor sa ocoleasca sistemul.

In fata acestor restrictii, Corporatia Studentilor Francofoni la Medicina din Cluj a depus o cerere la Consiliul de Stat din Franta pentru abuz de putere.

Uniunea Europeana a constatat la randul sau caracterul neconstitutional al acestui decret. La 23 ianuarie anul acesta, autoritatea administrativa a emis o decizie si a anulat restrictiile impuse de statul francez, punand in cauza tratamentul diferentiat printre studenti. O diferenta bazata, nu pe nivelul diplomei cerute pentru a trece examenul ECN, ci pe conditiile de desfasurare a cursurilor din ciclul intai.

Prin urmare, este din nou posibil ca studentii francezi respinsi de doua ori la admitere in tara lor, sa plece in strainatate pentru a face primele cicluri de studii si sa se prezinte la ECN pentru a efectua al treilea ciclu in Franta.

Potrivit lui Perrine Schertz, studenta in anul intai la Medicina la Cluj, aceasta este o modalitate de a face o meserie la care a visat dintotdeauna. Motivatia sa este urmatoarea: "Am fost respinsa de doua la admitere la Medicina la Strasbourg. Iar perspectiva de a face cursurile la o facultate cu reputatie si fara mare concurenta pentru studentii straini, m-a atras. Nu m-am indoit niciodata de dorinta mea de a deveni medic. Nu vad decat avantaje in faptul ca am venit sa invat la Cluj", spune ea.

De partea autoritatilor medicale lucrurile sunt insa mai greu de acceptat. "Este nedrept fata de studentii din Franta care au avut dificultati sa ajunga in anul 2", declara Jean Sibilia, decanul Facultatii de Medicina din Strasbourg.

"Este un mod de a ocoli regulile cu ajutorul banilor. Multi studenti imi cer voie sa se intoarca, dar nu sunt adeptul acestui sistem. Dupa ce isi termina studiile in tara pe care au ales-o, se pot intoarce, dar in calitate de medici romani", a conchis el.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studentii-francezi-ce-isi-fac-studiile-in-Romania-au-probleme-cand-vor-sa-practice-acasa-meseria_18818/

lauff lautf laurf