Ghid de prim ajutor pentru elevii, lansat la Bucuresti
Nu e niciodata prea devreme sa deprinzi regulile acordarii primului ajutor unei persoane in pericol, sustin specialistii in medicina de urgenta, prezenti vineri, 24 mai, la lansarea ghidului "Sunt primul ajutor", scris de realizatoarea radio Mihaela Arion.
Ideea unui ghid de urgente explicat pe limba copiilor a aparut atunci cand s-au luat in calcul multiplele pericole si situatii de urgente pe care le poate intalni un copil pe drumul sau dintre scoala si casa, a explicat Mihaela Arion.
Scrisa intr-un limbaj adecvat copiilor, bogat ilustrata, lucrarea cuprinde, in afara tehnicilor de prim ajutor in diferite situatii, si capitole de igiena, anatomie si preventie. Totodata, un capitol este rezervat obiceiurilor cu mare risc, precum consumul de droguri sau fumatul.
Un loc aparte il ocupa informatiile despre numarul de urgenta 112. Sunt prezentate, pe intelesul celor mici, situatiile in care trebuie apelat numarul 112 (accidente, incendii, arsuri etc.), dar si situatii ce nu reprezinta urgente (exemple ce pot parea hazlii precum temele nerezolvate, lipsa cernelii din stilou etc.). O buna educatie este necesara si in acest domeniu, chiar de la cele mai mici varste, sustin reprezentantii STS, care se plang de faptul ca multiplele apeluri ce nu sunt urgente afecteaza capacitatea de raspuns promt si eficient in adevaratele urgente. "Avem nevoie de o comunicare corecta din partea celui care suna", a spus col. Danut Popescu, prezent la lansarea lucrarii.
Cartea face, astfel, o educatie civica completa. "Este o lucrare de care era nevoie", spune dr Alis Grasu, coordonator al serviciului de ambulanta Bucuresti-Ilfov care precizeaza ca "este vorba de un ghid, nu de un manual, ceea ce il face mai usor de acceptat de carte copii".
La randul sau, inspectorul scolar Marian Banu a apreciat ca "avem in sfarsit un instrument de lucru pentru copii si cadre didactice" in munca de formare a acestor copii pentru viitor.
Cartea nu ar fi putut fi pe intelesul copiilor, daca nu erau si ei implicati in scrierea ei. Astfel, coautor al cartii este Paul, elev in clasa a III-a, pasionat de comunicare si de regulile acordarii primului ajutor. Prezent la lansare, Paul alaturid e prieteniis sai David si Maria au exemplificat practic tehnicile invatate la cursurile de prim ajutor.
Lucrarea a fost realizata cu sprijinul Consiliului National de Resuscitare si a fost sprijinita de Asociatia medicilor si Farmacistilor Palestinieni din Romania. De altfel, ambasadorului Statului Palestina in Romania, Ahmad Bader Aqel, prezent la lansarea ghidului, a anuntat ca va solicita ca lucrarea sa fie tradusa in araba si distribuita si in Palestina.
Asa cum mentioneaza autoarea cartii, autorul moral este dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD Romania.
Autor: Max Constantinescu
Sursa: PaginaMedicala.ro