Imprimare

Creditorul a decis sa suspende executarea silita a Ministerului Sanatatii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Compania VAMED a transmis instructiuni avocatilor sa suspende executarea silita instituita pe contul Ministerului Sanatatii deschis la BCR, in urma incheierii unui protocol cu reprezentantii VAMED Standortentwicklung und Engineering GmbH&CO prin care se cauta solutii amiabile de solutionare a situatiei create in urma blocarii unui cont al ministerului.

Contul BCR al Ministerului Sanatatii a fost blocat ca urmare a unei hotarari judecatoresti pentru neplata unei datorii acumulate intre anii 2009-2012.

In cadrul intalnirii, reprezentantii Ministerului Sanatatii si-au exprimat dorinta de a gasi o solutie agreata de ambele parti pentru a micsora cuantumul penalitatilor, iar VAMED va prezenta aceasta solicitare Consiliului de Administratie al companiei, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Partile au agreat ca in urmatoarele saptamani sa aiba loc o noua intalnire pentru a discuta o modalitate amiabila de solutionare a situatiei.

In anul 2008 a fost incheiat un contract intre Ministerul Sanatatii si VAMED Standortenwicklung und Engineering GmbH & CO (castigatorul licitatiei), cu nr. EN 4779/30.04.2008 pentru realizarea studiilor de fezabilitate necesare reabilitarii a 15 spitale judetene de urgenta, precizeaza ministerul.

Obiectul principal al contractului il constituiau urmatoarele servicii:

  • Studii de expertiza tehnica a cladirilor in vederea stabilirii necesitatilor de consolidare pentru fiecare spital in parte
  • Studii de fezabilitate pentru reabilitarea si dotarea la cheie a spitalelor
  • Elaborarea unui ghid cu directive arhitecturale si ingineresti pentru reabilitarea si dotarea la cheie a spitalelor

Conform contractului s-au realizat urmatoarele studii si rapoarte, pentru fiecare din cele 15 spitale judetene de urgenta:

- servicii de expertiza (raport de evaluare si audit energetic)

- studiu de fezabilitate

Aceste etape ale contractului au fost realizate in cursul anului 2008 si s-a achitat contravaloarea acestor etape.

De asemenea, separat, s-a incheiat un alt contract, respectiv un contract de servicii cu aceeasi firma care a fost prelungit prin act aditional pana la data de 30.04.2009, referitor la intocmirea ghidurilor cu directive arhitecturale si ingineresti pentru aplicarea studiilor de fezabilitate.

Conform Contractului de Servicii, Ghidul cu directive arhitecturale si ingineresti trebuia furnizat in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a contractului. Cu toate acestea, a fost predat de catre firma VAMED cu o intarziere de 73 de zile. La prima verificare a Ghidului s-a constatat ca acesta este incomplet si s-a solicitat completarea si prezentarea lui in conformitate cu prevederile contractului, in cel mai scurt timp. Ultima varianta completa a Ghidului cu directive arhitecturale si ingineresti a fost predata in data de 04.02.2009.

La inceputul anului 2009, prin ordinul ministrului sanatatii cu nr 191/18.02.2009 a fost infiintata Comisia de auditare si analizare a oportunitatii construirii a 28 de spitale noi de urgenta si a reabilitarii a 15 spitale judetene de urgenta.

In urma concluziilor din Raportul Comisiei, in sedinta din data de 08.04.2009, Guvernul a probat Memorandumul cu privire la Programul de investitii al Ministerului Sanatatii.

Prin Memorandum s-a stabilit ca in respectiva situatie economica pe plan intern si international, din programul de investitii al Ministerului Sanatatii nu va face parte si proiectul de reabilitare al spitalelor.

Comisia de verificare si receptie a serviciilor prestate in cadrul contractului cu firma VAMED nu s-a intrunit, iar Ghidul cu directive arhitecturale si ingineresti nu a fost verificat si receptionat, prin urmare nu a fost intocmit nici procesul verbal de verificare si receptie in termenul specificat in contract.

Cu toate acestea, prin fonduri europene si bugetare s-au reabilitat din cele 15 spitale judetene de urgenta 9 spitale, utilizand documentatia furnizata de VAMED, 6 nefiind cuprinse in niciun program.

Termenul de valabilitate al contractului a expirat la data de 30.04.2009.

Prestatorul a transmis in data de 16.11.2009 o factura inregistrata la Ministerul Sanatatii cu nr 55400/16.11.2009 pentru suma de 8.092.000 lei, reprezentand contravaloarea serviciilor efectuate conform contractului si livrate in termenul de valabilitate al contractului, respectiv a Ghidului cu directive arhitecturale si ingineresti pentru reabilitarea si dotarea la cheie a spitalelor.

In data de 16.12.2009 se emite ordinul ministrului sanatatii privind aprobarea componentei comisiei de verificare si receptie a Ghidului cu directive arhitecturale si ingineresti pentru reabilitarea si dotarea la cheie a spitalelor.

Comisia nu a fost convocata pana la finele anului 2009, moment in care a avut loc predarea-preluarea mandatului ministerial. Ulterior, comisia a devenit nefunctionala, prin plecarea unora din persoanele nominalizate. In perioada 2008-2013 au avut loc multiple schimbari de mandat si modificari ale structurilor, se mentioneaza in comunicarea ministerului.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Creditorul-a-decis-sa-suspende-executarea-silita-a-Ministerului-Sanatatii_18827/

lauff lautf laurf