Imprimare

Aproape 400 de posturi vor fi deblocate la institutele de Oncologie din Iasi si Fundeni Bucuresti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii intentioneaza deblocarea unui numar de 397 de posturi vacante de personal de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar, tehnic-administrativ si muncitori, la Institutul Regional de Oncologie Iasi si la Institutul Clinic Fundeni Bucuresti, potrivit unui proiect supus dezbaterii publice.

La Institutului Regional de Oncologie Iasi ar putea fi disponibile 185 de posturi, dintre care : 123 posturi personal de specialitate medico-sanitar; 51 posturi personal auxiliar sanitar; 11 posturi personal tehnic, economic, de secretariat si administrativ si muncitori.

In ceea ce priveste Institutul Clinic Fundeni Bucuresti, vor fi deblocate 212 de posturi , dintre care: 118 de posturi de personal de specialitate medico-sanitar si 94 posturi de personal auxiliar sanitar.

Fondurile aferente cheltuielilor de personal au fost deja aprobate , dupa cum se mentioneaza in proiect. Astfel, posturile prevazute a fi ocupate in cursul anului 2013 "se incadreaza in cheltuielile de personal deja aprobate in bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2013 si pentru acestea exista in prezent finantare".


Baza legislativa

Proiectul ministerului se inscrie intr-o exceptie de la legislatia care a blocat posturile din sistemul bugetar in 2009 (OUG 34). Astfel, in baza art. 20 alin. (2) al art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2010, Guvernul poate aproba prin hotarare ocuparea posturilor vacante din anumite domenii de activitate sau pentru anumite categorii de personal, prin exceptie de la prevederile art. 22 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009, aprobata prin Legea nr. 227/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, cu conditia incadrarii in cheltuielile de personal aprobate.

Institutul Regional de Oncologie Iasi, institutie tanara, dar fara specialisti

Cea mai tanara institutie medicala din Iasi, unitate nou infiintata in cursul anului 2011, a preluat structurile de profil oncologie si personalul aferent din cadrul unitatilor sanitare din municipiul Iasi.

Institutul dispune de o dotare performanta, de ultima generatie, necesara atat pentru diagnosticarea cat si pentru tratarea afectiunilor oncologice care este necesar a fi utilizata si intretinuta de personal de specialitate cu pregatire tehnica sau muncitori de intretinere.

Conform normativului de personal, Institutul Regional de Oncologie Iasi are dreptul la un numar de 803 posturi, din care sunt in prezent ocupate 45% (180 de posturi ca urmare a preluarii structurilor de profil si 189 de posturi ocupate prin concursuri organizate cu respectarea legislatiei in vigoare) si solicita aprobare de ocupare a unui numar de 185 posturi (inca 23%).

Institutul a intrat in contract cu casa de asigurari de sanatate judeteana, dar, in conditiile actuale prevazute de OUG nr. 34/2009 nu poate functiona la capacitatea proiectata si necesara din punct de vedere al serviciilor medicale de profil din cauza lipsei de personal.

Potrivit documentatiei prezentata in proiect, exista deficit de personal si alte structuri medicale absolute necesare pentru functionarea institutului, de exemplu: laborator de radiologie si imagistica medicala, laborator medicina nucleara, compartiment biologie moleculara, serviciul de anatomie patologice, ambulatoriul integrat, etc. De asemenea, personalul TESA este necesar pentru infiintarea structurilor administrative, absolut necesare,RUNOS,financiar-contabilitate, aprovizionare, achizitii publice, etc.

Institutul Clinic Fundeni, pe drumul spre performanta

Recent, subliniind performanta din acest an in domeniul transplantului hepatic, cand au fost efectuate deja 53 de tranplante la Institutul Fundeni - "evident cel mai mare numar efectuate vreodata in Romania" in numai cateva luni -, prof. dr. Irinel Popescu si-a exprimat speranta ca pana la sfarsitul anului vor fi efectuate peste 100 de tranplanturi hepatice.

Tot in primavara acestui an, sectia de transplant medular a Institutului Fundeni a fost extinsa ceea ce permite tratarea unui numar mai mare de bolnavi de cancer. Lucrarile au inclus cresterea numarului de camere sterile pentru adulti la 11 de la 7 si constructia si dotarea a 6 camere sterile pentru copii.

De asemenea, prin renovarea blocului operator urologie, s-au infiintat doua sali noi, respectiv, o sala de operatie si o sala de endoscopie.

Insa Institutul Fundeni se confrunta cu un deficit de personal, mai ales in cadrul sectiilor de ATI, sectiei hematologie (transplant medular), compartimentului de transplant medular copii, sectiei chirurgie generala (transplant hepatic), compartimentului de transplant renal, laboratorelor de analize medicale si de radiologie si imagistica medicala.

"Pacientii transplantati necesita o ingrijire aparte in sectiile de ATI, cu respectarea protocoalelor medicale specifice si a normativului de personal. Deficitul de personal, in conditile cresterii volumului de activitate, duce la la un stres psihic ridicat, neputandu-se acoperi toate necesitatile pacientilor in timp util", se arata in documentatia proiectului ministerului.

Pacientii din cadrul acestor structuri medicale necesita o ingrijire medicala complexa ce presupune administrarea unui numar mare de medicamente la intervale fixe de timp, lucru care nu se poate realiza cu un numar redus de personal mediu sanitar.

Pentru activitatea medicala acordata si pentru realizarea tramentelor complexe, Institutul Clinic Fundeni Bucuresti are nevoie de un numar suficient de personal medico- sanitar, care sa respecte normele, si care datorita numarului insuficient de personal medico-sanitar, sa nu puna in pericol succesul procedurilor, inclusiv a celor de transplant.

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Aproape-400-de-posturi-vor-fi-deblocate-la-institutele-de-Oncologie-din-Iasi-si-Fundeni-Bucuresti_18829/

lauff lautf laurf