Imprimare

IOB va avea din 1 iunie o noua sectie de oncologie pediatrica

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Institutul "Prof. dr. Al. Trestioreanu" inaugureaza pe 1 iunie o noua sectie de oncologie pediatrica, dotata la standarde inalte de calitate in domeniul medical.

Fiecare salon are doua paturi si grup sanitar propriu, sistem pentru aspiratie si oxigenoterapie si cablu tv.

Departamentul dispune si de spatii amenajate pentru activitati cu copiii si insotitorii lor pe perioadele internarilor prelungite.

Suportul psiho-social este oferit pacientilor si familiilor lor in colaborare cu psihologi, psihoterapeuti, asistenti sociali si voluntari specializati ai unor asociatii de profil si organizatii nonguvernamentale.

Sectia a luat fiinta la 1 noiembrie 1989 si asigura asistenta oncologica a 110-120 de cazuri noi pe an (din cele 400- 500 inregistrate in toata tara) si a altor sute de copii cu afectiuni maligne in diverse stadii evolutive (remisiuni sau recidive).

In anul 2012, aici au fost inregistrate 1.104 internari continue si 1.276 internari de zi.

Sambata, se vor inaugura si noile aparate performante din cadrul laboratorului de energii inalte, cu ajutorul carora se pot trata la ora actuala pacientii care vor beneficia de radioterapie - 3 D, IMRT.

Sectia spitalizare de zi a fost si ea modernizata, oferind pacientilor accesul la tratamente moderne in conditii decente, tinand cont nu doar de dimensiunea materiala, ci si de dimensiunea umana.

In Institutul Oncologic Bucuresti sunt tratati aproximativ 9.000 de noi pacienti cu cancer in fiecare an, numarul total al celor tratati anual fiind de aproximativ 21.800.

In sectiile de oncologie medicala sunt tratati lunar 2.800 de pacienti, cu o medie a duratei de asteptare de 3 zile si o durata de spitalizare de 2,5 zile.

Tratamentul in regim de spitalizare de zi este cel mai eficient din punct de vedere al costurilor. Din acest motiv s-a dorit sa se extinda, dar si sa se eficientizeze aceasta activitate.

"Dorim, in acelasi timp, ca odata cu cresterea ponderii serviciilor oferite in spitalizarea de zi aceasta sa nu se faca in detrimentul calitatii ingrijirilor oferite. Am dorit sa oferim pacientilor nostri accesul la tratamente moderne in conditii decente, tinand cont nu doar de dimensiunea materiala, dar si de dimensiunea umana atat de importanta in aceasta boala. in ceea ce priveste radioterapia este bine cunoscut faptul ca aceasta intervine in tratamentul a cca. 70% dintre bolnavii cu cancer. Peste jumatate dintre acestia sunt iradiati cu scop curativ. Procentele de vindecare globala la 5 ani sunt intre 40-50%. Pentru cazurile cu boala localizata, radioterapia in combinatie cu alte modalitati terapeutice permite conservarea de organ in cca. 40% din cazuri cu un impact deosebit asupra calitatii vietii bolnavilor. Este, de asemenea, cunoscuta situatia deficitara a radioterapiei in intreaga tara, pacientii fiind nevoiti sa astepte uneori si cateva luni pana la initierea tratamentului. De aceea, eforturile noastre, cu sprijinul autoritatilor, s-au indreptat si catre imbunatatirea serviciilor oferite in acest domeniu, prin achizitionarea unor aparate noi si performante cu ajutorul carora sa putem trata pacientii conform celor mai inalte standarde internationale" a declarat, pentru Agerpres, managerul institutiei prof. dr. Rodica Anghel.

Laboratorul de radioterapie cu energii inalte din cadrul institutului functioneaza inca de la deschiderea acestuia, numarul pacientilor tratati crescand si ajungand la aproximativ 5.800 anual.

Centrul de iradiere dispune de un nou accelerator liniar Varian Clinac iX - fotoni 6MV si electroni 4, 6, 9,12, 15MeV. Aici s-au implementat tehnici moderne de radioterapie: radioterapie stereotaxica, iradierea corporeala totala (TBI) in vederea transplantului medular, radioterapie conformationala 3D (inca din anul 2002), brahiterapie interstitiala pentru tumori pancreatice.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/IOB-va-avea-din-1-iunie-o-noua-sectie-de-oncologie-pediatrica_18838/

lauff lautf laurf