Imprimare

Specializare in brain aging

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medici si asistenti din toata tara au fost specializati sa previna, sa prevada si sa diagnosticheze imbatranirea cerebrala, in cadrul proiectului Brain Aging.

Nevoia de a descoperi semnele precoce legate de bolile neuro degenerative a facut necesara dezvoltarea unei strategii educationale, a declarat vineri prof dr. Luiza Spiru, presedintele Fundatiei Ana Aslan, cu prilejul incheierii proiectului Brain Aging.

Medicul a explicat ca poate exista o pierdere de masa neuronala, lenta, progresiva, care apare cu 10 -15 de ani inainte de primele semne clinice si diagnosticul stabilit prin medicina traditionala.

"De aici a venit nevoia dezvoltarii educatiei integrale la nivelul a sapte specialitati, asa cum am imaginat si am dezvoltat de-a lungul a trei ani de zile cat s-a derulat proiectul. Este vorba de medicina de familie, neurologie, psihiatrie, geriatrie, medicina imagistica, medicina moleculara sau de laborator si a saptea este anestezie-terapie intensiva pentru ca de foarte multe ori accelerarea acestui fenomen se intampla dupa o succesiune de interventii chirurgicale cu anestezie generala" a subliniat prof. dr. Luiza Spiru, citata de Agerpres.

Biomarkerii predictivi, serologici, imagistici, clinici dau informatii care, coroborate, ajuta la obiectivarea unei astfel de situatii, de diagnostic precoce, de semne precoce, care cateodata sunt insesizabile, a aratat prof. dr. Luiza Spiru.

Aceste semne precoce sunt un "tremur discret al unei extremitati, tulburari de atentie si concentrare, noi le spunem tulburari de memorie subiectiva, pentru ca o recunoaste cel care este in cauza, tulburari de somn de echilibru static, ameteli, acestea pot constitui un diagnostic precoce pentru o boala de memorie, aflata deja in evolutie si care inca nu este cuantificata. Istoria personala a fiecaruia dintre noi este cheia unui diagnostic precoce. Preocuparea noastra astazi este sa fim cat mai aproape de varsta reala pe care o are fiecare dintre noi si care depinde de istoria naturala de viata, factorul epigenetic, de modul cum se modifica expresia genica de-a lungul vietii prin interactia cu factorii din mediul inconjurator, de incarcatura emotionala, de traumatismele reale sau factorul genetic", a detaliat specialistul.

Referindu-se la faptul ca varsta la care apar aceste boli este din ce in ce mai scazuta, prof. dr. Luiza Spiru a aratat ca acest lucru se intampla din cauza factorilor de mediu care sunt din ce in ce mai alterati, din cauza impactului personal, stresului si a lipsei de cunoastere a mangementului de stres, pe care fiecare persoana ar trebui sa si-l asume in functie de problemele personale pe care le are.

Stresul de orice fel - alimentar, climatic, de mediu, familial si la locul de munca, emotional, relational, atunci cand devine agresiv, are impact major in declansarea bolii atunci cand organismul este vulnerabil epigenetic.

Cele mai importante patologii care afecteaza populatia europeana, segmentul de varsta de peste 55 de ani, sunt tulburarea anxios depresiva care, netratata, se poate transforma in neurodegenerativa, alcoolismul, accidentul vascular cerebral, releva un studiu facut pe o durata de zece ani in Europa, a precizat medicul.

Primele semne care ar trebui sa fie luate in consideratie sunt insomniile, calitatea somnului sau greutatea in a adormi. Aceste semne, daca mai sunt insotite si de tulburari de concentrare si de atentie trebuie tratate cu seriozitate, iar pacientul trebuie sa mearga la medic.

Prof. dr. Luiza Spiru a mentionat ca de cativa ani se cuantifica si stresul profesional utilizand niste senzori care sunt purtati de pacienti trei zile lucratoare si doua zile la sfarsit de saptamana. Informatiile sunt apoi interpretate de expert si se realizeaza o" carta a propriei identitati", care la sfarsit are un diagnostic de etapa de varsta.

Medicul a subliniat ca sunt persoane tinere cu un creier foarte batran.

in urmatorii 5-10 ani se va vorbi despre medicina personalizata, despre medicatia personalizata, individualizata, despre medicina longevitatii, bazata pe predictie si preventie, care abordeaza pacientul in mod holistic, integral si integrativ. Tocmai de aceea pregatirea medicilor si asistentilor medicali in domeniul brain-aging este esentiala pentru asigurarea calitatii actului medical.

In cadrul proiectului au fost pregatiti 1.399 de medici si 2.093 de asistenti din toata tara.

Aproximativ 30% dintre medicii din sistemul sanitar romanesc ar avea nevoie de supraspecializare in domeniul imbatranirii cerebrale(brain aging), arata un studiu al Fundatiei Ana Aslan. Aproximativ 10% din populatia varstnica din Romania este afectat de boli de memorie, cu o crestere a numarului depresiilor de 25% doar in ultimul an.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Specializare-in-brain-aging_18841/

lauff lautf laurf