Imprimare

Rectorul UMF Targu Mures: universitatea a respectat protocolul incheiat cu linia maghiara

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures, prof. dr. Leonard Azamfirei, a declarat luni ca universitatea a respectat protocolul incheiat cu linia maghiara, in prezenta fostului ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu si ca se asteapta la o cooperare inteleapta din partea fiecaruia.

"UMF a respectat protocolul incheiat cu linia maghiara, dar, in acelasi timp, este obligata sa respecte legislatia nationala privind invatamantul superior, prevederile ARACIS privind calitatea in invatamant, precum si Carta si regulamentele interne ale universitatii. Acestea sunt aceleasi pentru toti, inclusiv pentru linia maghiara", a declarat prof.dr.Azamfirei.

"Reluarea unor teme care au facut subiectul discutiilor de anul trecut si care au fost transate in instanta, in ceea ce priveste legalitatea, nu face decat sa parafrazeze un dicton celebru: Vorbesc deci... exist! Iar daca vorbim de legalitate, atunci poate vorbim de recunoasterea explicita in comunicat a implicarii politicului intr-o zona in care implicarea acestuia esteinterzisa prin lege. Exista o serie de institutii ale statului (Justitia, MEN, ARACIS) care, daca nu au aceeasi opinie cu unii, atunci ele trebuie criticate? Este o greseala, iar eu ma astept la onestitate, la adevaruri recunoscute si la cooperare inteleapta din partea fiecaruia", a spus prof. dr. Leonard Azamfirei, potrivit Agerpres.

Rectorul UMF Targu Mures a raspuns astfel acuzatiilor formulate luni, 3 iunie, de liderii liniei maghiare din cadrul universitatii, prof. dr. Szilagyi Tibor si prof. dr. Szabo Bela, care au sustinut ca s-ar incerca limitarea invatamantului in limba maghiara si ca acordul semnat in 2012 nu ar fi fost respectat.

"Problema organizarii liniei maghiare s-a intensificat din nou, atunci cand, in pofida cererii noastre clare si in ciuda prevederilor legale, dosarul de evaluare periodica a programului de studiu de medicina in limba maghiara a fost trimis la Bucuresti fara sa includa pretentiile liniei maghiare. Pe baza celor prezentate consideram ca actuala conducere a universitatii nu intentioneaza nici pe termen scurt, nici pe termen lung sa respecte elementele esentiale ale acordului semnat in septembrie 2012 (in prezenta fostului ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu - n.r.), nici prevederile Legii Educatiei Nationale referitoare la invatamantul in limba minoritatilor nationale si vrea sa continue tendinta de a limita din ce in ce mai mult invatamantul in limba maghiara. Cerand din nou ajutorul ministerului, in acest caz acesta a raspuns cererii noastre si au avut loc discutii noi. Se pare, totusi, ca ministerul prefera din nou solutii de forma si nu de fond in rezolvarea problemelor, incercandu-se amanarea deciziilor majore sau cesionarea lor catre senatul universitar", a sustinut Szabo Bela.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Rectorul-UMF-Targu-Mures_-universitatea-a-respectat-protocolul-incheiat-cu-linia-maghiara_18844/

lauff lautf laurf