Imprimare

Sesiunea de vara 2013: Drepturile studentilor in sesiune

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Drepturile si obligatiile studentilor sunt reglementate prin Statutul Studentului - denumit oficial Codul Drepturilor si Obligatiilor Studentului - care a fost adoptat prin Ordin de Ministru in 30 Martie 2012. Actul are caracter obligatoriu pentru toate universitatile din Romania.

Statutul Studentului, prima initiativa legislativa care apartine in intregime studentilor fiind adoptat de Ministerul Educatiei la propunerea ANOSR, garanteaza studentilor si in sesiune o serie de drepturi de care acestia pot beneficia.

„Studentii au dreptul sa fie evaluati corect, in acord cu baremul de notare si conditiile anuntate de profesor la inceputul semestrului. Statutul Studentului obliga universitatile sa evite o serie de abuzuri des intalnite pana acum, fara a afecta insa in vreun fel dificultatea examenelor si seriozitatea procesului de evaluare. Ne indreptam spre normalitate din acest punct de vedere, desi din pacate exista inca multe nereguli in tara.” a declarat Mihai Dragos, presedinte ANOSR

Regulile nu se schimba in timpul jocului

Prin lege, studentii au dreptul de a fi informati cu privire la programa si la modalitatile de evaluare inca de la inceputul semestrului, iar orice modificare a acestora se poate face doar cu acordul studentilor. Profesorii sunt de asemenea obligati sa publice si sa respecte baremul de notare.

Studentii au la randul lor obligatii, precum aceea de a elabora si sustine lucrari de evaluare la nivel de disciplina si lucrari de absolvire originale, cu alte cuvinte nu lucrari"copiate".

Studentii care au o dizabilitate certificata medical pot beneficia de o modalitate de evaluare separata, adaptata nevoilor lor, cu respectarea cerintelor cursului.

Dreptul la contestatie

Daca un student considera ca a fost nedreptatit, are dreptul la contestatie. Mai mult, profesorul care a evaluat initial lucrarea nu poate face parte din comisia de contestatie. Astfel, devine mult mai greu ca subiectivitatea evaluatorului sa afecteze nota finala.

Drepturi si obligatii privind proprietate intelectuala

Atunci cand realizeaza studii si articole de specialitate, studentii beneficiaza de drepturi de proprietate intelectuala. Cu alte cuvinte, profesorii nu isi mai pot asuma rezultatele muncii studentilor fara recunoasterea adecvata a acestora, spun reprezentantii studentilor.

La randul lor, studentii au obligatia de a respecta drepturile de autor ale altor persoane si de a recunoaste paternitatea informatiilor prezentate in lucrarile elaborate.

Dreptul la informatie

Studentii mai trebuie sa stie ca au dreptul de a accesa toate regulamentele universitatii, de a primi raspuns scris la cereri si de a face sesizari atunci cand constata nereguli.

Cei care constata incalcari ale prevederilor mentionate sunt incurajati sa le documenteze si sa le trimita si catre platforma student.romaniacurata.ro, portalul studentesc anticoruptie lansat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania in parteneriat cu Societatea Academica din Romania.


 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sesiunea-de-vara-2013_-Drepturile-studentilor-in-sesiune_18848/

lauff lautf laurf