Euromelanoma Day: campanie de depistare a cancerelor cutanate pe litoral
In parteneriat cu cea mai mare asociatie europeana de dermatologie, Academia Europeana de Dermatologie si Venerologie (EADV), Societatea Romana de Dermatologie (SRD) va demara in aceasta vara o ampla campanie de informare in ceea ce priveste depistarea melanomului si prevenirea cancerului cutanat.
Printre actiunile ce vor fi demarate in cadrul acestei campanii se numara o serie de consultatii gratuite turistilor aflati pe litoral si elevilor din liceele din principalale centre universitare.
Prima parte a campaniei va demara in cursul acestei saptamani si se va adresa liceenilor in Bucuresti, Iasi, Constanta, Craiova, Timisoara, Arad, Cluj-Napoca, Sibiu si Targu Mures, a anunta dr. Alin Nicolescu, secretarul SRD.
A doua parte a campaniei „Pune stop cancerului de piele! Informeaza-te!” se va desfasura simultan in cele trei statiuni, in perioadele 28-30 iunie, 12-14 iulie si 9-11 august in intervalul 08.00-17:30.
Astfel, in locurile ce vor fi special amenajate pe plaja hotelului Iaki din Mamaia, pe cea a hotelului Europa din Eforie Nord, precum si pe plaja din Neptun (cunoscuta zona “La steaguri”), medici dermatologi din toata tara, cate patru in fiecare statiune (carora li se vor adauga medici din Constanta), vor oferi consultatii si informatii gratuite pacientilor, dar si turistilor doritori de investigatii de preventie.
Actiunea SRD, organizata cu prilejul celei de a VIII-a editii a EuroMelanoma Day, este o continuare a campaniilor derulate in anii precedenti.
Potrivit organizatorilor, se urmaresc doua obiective: depistarea activa a leziunilor precanceroase sau a cancerelor in faze incipiente si informarea si educatia populatiei fata de pericolele expunerii irationale la radiatiile solare.
Alte actiuni derulate de SRD privind depistarea precoce a bolilor dermatologice grave
Societatea Romana de Dermatologie a incheiat recent un prim episod din „Patologia cutanata a Deltei Dunarii”, actiune menita sa depisteze si sa trateze si bolile de piele cauzate de radiatiile solare de care sufera locuitorii Deltei.
„In perioada 30 mai-2 iunie au fost consultati gratuit peste 150 de pacienti, locuitori ai comunelor Mahmudia (un punct) si Murghiol (patru puncte:Murighiol, Dunavatul de Jos, Plopu si Sarinasuf) si din nefericire au fost depistate mai multe cancere de piele, in numar de 5”, a declarat secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescu. Consultatiile s-au desfasurat in dispensarele comunale.
Potrivit dr Nicolescu, „SRD va relua cat mai des aceasta actiune pentru ca acesti oameni au o reala nevoie de consultatii dermatologice periodice fiind expusi zilnic unor radiatii solare extrem de puternice, iar prin prezenta noastra in localitatile din Delta incercam sa fim un suport real pentru acesti pacienti”.
Dr Alin Nicolescu a tinut sa precizeze ca, prin campaniile SRD, implicit si „Pune stop cancerului de piele! Informeaza-te!” ce se derula pe litoralul Marii Negre, „ne dorim sa reducem cat mai mult gradul imbolnavirilor din randul populatiei, in contextul in care riscul aparitiei cancerelor de piele a crescut foarte mult prin expunerea la radiatiile solare tot mai puternice, un semnal de alarma fiind dat si de cresterea din ultima perioada a adresabilitatii la medicul dermatolog”.
Acesta a mai precizat ca actiunile SRD se vor indrepta si spre locuitorii zonelor montane, dand exemplu Keratoza actinica, un stadiu precoce al unei alte forme de cancer cutanat, ce apare pe pielea expusa timp indelungat la soare. Potrivit studiilor, aceasta afectiune este intalnita frecvent la rasa alba (mai ales la persoane blonde, roscate, cu ochi verzi sau albastri), la cei care traiesc mult in aer liber, la altitudini mari. Prezenta keratozei actinice creste cu inaintarea in varsta (aproximativ 50% din persoanele peste 50 ani prezinta keratoze actinice). Afectiunea este considerata o leziune precanceroasa. Din acest motiv tratamentul precoce previne evolutia catre o boala grava.
Autor: Max Constantinescu
Sursa: PaginaMedicala.ro